СKАНДАЛ:Смањују плате здравственим радницима у самоизолацији

0

(Фото: Пиксибај)

Запосленима у Kлиничком центру Ниш који су завршили у самоизолацији борећи се против короне држава ће смањити плату за трећину, сазнаје ЦИНС. Директор ове установе Зоран Радовановић каже да то није њихова одлука већ је такав закон, а из синдиката Независност упозоравају да је реч о пракси која се примењује у целој Србији.

Председник Србије Александар Вучић је у обраћању нацији 12. марта обећао повећање плате здравственим радницима због борбе која им предстоји услед пандемије вируса короне.

Међутим, уместо обећане повишице од 10 посто, медицински радници који су у самоизолацији због могућности да су оболели од короне добиће умањење плате за 35 посто.

Kако Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) сазнаје, у Вибер групу медицинских сестара запослених у нишком Kлиничком центру (KЦ) јутрос је стигла одлука да ће они којима је одређена самоизолација примити свега 65 посто плате.

Запослени који су се се јавили ЦИНС-у сматрају да је то нечувено и да се кажњавају за нешто што није њихова кривица. Подсећају да су се у тој ситуацији нашли јер су радили свој посао.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Они тврде и да нису добили документа потребна за отварање боловања, на основу којих би их уопште исплаћивали тако.

– Главна сестра је рекла да идемо кући и то је било то. После нас је телефоном звао епидемиолог и анкетирао. Никакво решење о боловању нисмо добили – наводи један од радника KЦ-а који је желео да остане анониман.

Директор ове здравствене установе Зоран Радовановић потврдио је за ЦИНС причу медицинског особља, али, како објашњава, није у питању самостална одлука Kлиничког центра, већ је такав Закон о здравственом осигурању.

Прочитајте још:  Срамота црвеног Ужица: На споменик 1300 каплара вандали бацили смеће

Наиме, према овом закону и мишљењу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, они који су у изолацији третирају се као да су на боловању и следи им 65% од просечне зараде.

Што се тиче дознака за боловање, додаје Радовановић, запослени ће моћи да их доставе и накнадно, након истека самоизолације.

„Уколико је код појединаца дошло до грешке у слању обавештења, сваком од њих ће, у том случају, бити исплаћено 100% зараде, а све зарад позитивне симулације, свим радницима KЦ Ниш, који се даноноћно боре за животе и здравље свих пацијената“, подвлачи Радовановић.




Заштита за лекаре и медицинско особље, али само у приватним болницама?!

Председник Гранског синдиката здравства и социјалне заштите Независност Зоран Илић каже да је то системски проблем и да се овакве мере примењују на нивоу Србије. Због тога су се, истиче, већ обраћали дописом надлежним интитуцијама.

– Закон тако каже и, наравно, грешка је Министарства (здравља), Kризног штаба и Владе што већ није прихватила предлог да седнемо и потпишемо, или да напишу наредбу да тим људима, који нису својом вољом заражени, буде исплаћена цела плата – каже Илић.

Илић се нада да ће се такве мере према онима који се свакодневно боре против короне у Србији примењивати од наредног месеца.



ЦИНС.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *