Корона ће учврстити добре и растурити лоше бракове

0

(Фото: Depositphotos/Andrew Lozovyi)

Ако бисмо парафразирали Толстоја који је тврдио да све срећне породице личе једна на другу а свака је несрећна на свој начин, онда се можемо сложити са тезом да ће се након пандемије вируса корона проблематични бракови распасти, а срећни постати још јачи и квалитетнији, оцењују породични терапеути. Како у разговору за наш лист истиче др Невена Чаловска Херцог, психијатар и професор на Факултету за медије и комуникације на предметима „Породица и породични односи“ и „Системски приступ партнерским кризама“, ово је изузетно стресна ситуација у којој особе очекују да их други партнер чује, разуме, подржи и охрабри, а ову врсту психолошке подршке могу да добију само у квалитетним и функционалним везама.

– Ако у ситуацији у којој смо преплављени анксиозношћу партнера видимо као неког ко нас не разуме, то може бити грудва која покреће лавину брачног раздора. Ова ситуација је велики тест за све брачне партнере, јер је већина нас колико до јуче била изван куће најмање десет сати дневно – људи су одлазили на послове, након којих су проводили време са пријатељима, родитељима или на рекреацији, развозили су децу на ваннаставне активности и, када се све сабере, заједно су проводили свега пар сати дневно. Сада су заједно 24 часа и ако живе у малим становима велики је изазов како сачувати присуство духа када нас за малих екрана засипају лошим вестима. Захтев да будемо све време сви заједно и на „гомили“ је изузетно захтеван и није својствен савременом човеку, јер људи имају потребу за заједништвом, али и за приватношћу, а ту врсту потребе је сада тешко испунити – објашњава наша саговорница.

Прочитајте још:  НЕОБИЧАН ТРИК ЗА ЈАЈЕ НА ОКО ОДУШЕВИО МИЛИОНЕ: Промените једну ствар и добићете ново јело (ВИДЕО)




Она додаје да брачни терапеути знају да се у кризним ситуацијама смањује број развода – не због тога што су партнери у бољим односима, већ зато што не могу да се разведу из објективних разлога. Др Невена Чаловска Херцог упозорава са је ова ванредна ситуација провокативна и за физичко насиље, а они партнери који су се до јуче свађали сада могу да почну да се туку.

– Људи су под стресом и преплављени су анксиозношћу, због чега често реагују импулсивно и насилно. У добрим везама конфликт се дефинише као неспоразум, а за неспоразум се траже решења, док се у лошим везама конфликт интензивира, продубљује и може резултирати физичким насиљем. Велики број људи сада се „наркотизује“ алкохолом односно узимају прекомерну количину пића како би смирили и смањили напетост. Међутим, ако се изгуби контрола над чашицом, добија се супротни ефекат – упозорава наша саговорница.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Небојша Савић, брачни саветник и оснивач удружења „Брак и породица“ каже да докле год постоји озбиљна криза, ми збијамо редове и прелазимо на „мод“ преживљавања и опстанка. Ако смо нешто научили из епизоде са бомбардовањем јесте да се људи не разводе док је акутна криза и бомбе падају свуда око нас, већ онда када се прогласи престанак ратне опасности.

– У ситуацији претеће опасности људи заборављају на конфликте – не зато што су их решили, већ зато што они више нису у првом плану. Остају заједно јер им је лакше заједно, а не зато што смо се поново заљубили у брачног партнера. Осим тога, судови сада раде смањеним капацитетом и заказивање рочишта за развод брака више није приоритет. Многи људи који су ушли у бракоразводну парницу непоосредно пред почетак епидемије коронавируса, сада су присиљени да живе заједно, јер им је компликовано да се иселе и преселе. Не треба заборавити да се сваке године у Србији разведе око 7.000 брачних парова – многи од њих су сада договорно „замрзли“ конфликте да би преживели ванредно стање и посветиће се деци док опасност не прође“, истиче Небојша Савић.

Прочитајте још:  ШТА НАМ МОЗАК ПОРУЧУЈЕ "СТРАШНИМ" СНОВИМА Није реч само о нелагоди, већ о озбиљном обољењу, ево кад треба отићи лекару




Он примећује да многе особе на друштвеним мрежама деле духовите постове типа „захваљујући корони, поново сам почео да разговарам са мојом супругом, фина нека особа“ и констатује да ће пуно партнера који су годинама комуницирали на оперативни начин сада имати прилике да седну и искрено поразговарају о свом односу.

– За неке ће ова криза бити исцрпљујућа и судбоносна, али ће се неки земљотреси у браку средити, јер ће људи схватити да су се свађали око ситница. Међутим, ја као брачни терапеут морам са истакнем да ако вирус Короне некоме растури брак, тај брак није ни постојао. Ако нам је тешко да седимо кући са својом супругом, онда немамо дилеме шта је прва ствар коју треба да урадимо по завршетку ванредног стања – закључује наш саговорник.



Катарина Ђорђевић / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *