Циљ СМС порука није ширење панике, већ информисање

0

(Фото Бета)

Циљ СМС порука, којима су грађани упозорени на ситуацију у Србији са ширењем корона вируса, није био да се шири паника, већ да се дође до оних који нису довољно информисани или нису схватили озбиљност целе ситуације, изјавила је епидемиолог и заменик директора Завода за јавно здравље Др Милан Јовановић Батут Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је на редовној прес конференцији о ситуацији са корона вирусом рекла да је Кризни штаб, у договору са мобилним оператерима, послао поруку да би дошли и до грађана којима је то једини начин комуникације, а који немају интернет и не гледају телевизију.

„Ширење панике није био циљ, као што то није ниједно обраћање, свима нам је циљ да спречимо ширење даље инфекције”, рекла је Кисић Тепавчевић.

Корисницима мобилне мреже МТС послата је порука Кризног штаба за сузбијање заразне болести Ковид 19 у којој је наведено да је ‘’ситуација драматична и да се приближавамо сценарију из Италија и Шпаније’’, а грађани моле да остану код куће, преноси Танјуг.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Примарне су правовремене и тачне информације

Заменица директора Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” Дарија Кисић Тепавчевић указала је да је у ситуацији када се наша земља бори са корона вирусом примарно да имамо валидне, правовремене и тачне информације.

„Разумем да је посао новинара такав да желите да имате неку ексклузиву, али није ово ситуација када је ексклузивитет нешто што је примарно. Примарно је да имамо валидне, правовремене и тачне информације”, рекла је Кисић Тепавчевић, одговарајући на питања новинара у Палати Србија зашто се случајеви корона вируса не пријављују на нивоу локалних заједница, преноси Танјуг.

Прочитајте још:  Харковски гаулајтери су у паници: ситуација на фронту се захуктава

Кон: Напуштање конференције је био апел упозорења

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да су лекари јучерашњу конференцију у вези са коронавирусом напустили, односно нису одговарали на питања новинара јер су тиме желели да пошаљу апел упозорења, будући да је јуче од последица коронавируса преминуло седам особа.

Кон је рекао да су се на тај начин солидарисали са директором Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије Гораном Стевановићем, који је на јучерашњој конференцији изнео податке о броју преминулих.

„Јуче се десило да смо се солидарисали са доктором Стевановићем. То је суштина…Немам намеру уопште да се правдам. Тиме смо послали апел упозорења”, рекао је Кон на конференцији у Палати Србија, преноси Танјуг.

На опаску новинара да је после јучерашње конференције гостовао на једној приватној телевизији и питање да ли је то фер према грађанима који свакодневно слушају конференције у 15 сати у вези са коронавирусом, рекао је да је та телевизијска емисија била раније планирана.

Кон је подсетио да је јуче од последица коронавируса страдало седам особа, што је највећи број умрлих у једном дану од како се наша земља бори са тим вирусом и додао да је то нешто што треба да се разуме.

„Немам намеру уопште да се правдам. Тиме смо послали апел упозорења”, поручио је Кон.

Италијански сценарио није измишљен, плашим се сутрашњег дана

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да није добро што је број новозаражених корона вирусом у Србији порастао на 160 и да се плаши сутрашњег дана, али да је још увек умерени оптимиста када је реч о епидемиолошкој ситуацији у нашој земљи.

Прочитајте још:  ПОЗНАТИ ПСИХОТЕРАПЕУТ ТВРДИ: Да нема доктора Несторовића, требало би га измислити (ВИДЕО)



Кон је казао да је за њега најважније да грађани схвате да ширење вируса Ковид-19 заиста зависи од тога да ли ће грађани бити у блиском контакту са другима нагласивши да „то више није теорија”.

На питање о СМС поруци грађанима да Србији прети италијански сценарио, Кон је казао да су за њега такве поруке корисне јер, како је нагласио, италијански сценарио заиста постоји и није измишљен.

„Не видим по чему је Србија посебна да се код нас не би десио такав сценарио, осим што смо посебни по свему што смо до сада урадили. Такве поруке могу да буду само корисне, бар их ја тако доживљавам”, рекао је Кон, преноси Танјуг.

На питање новинара да ли се на дневној бази ажурира евиденција преминулих од корона вируса јер се, наводно, један пацијент, који је преминуо у болници „Драгиша Мишовић”, није нашао у евиденцији која је саопштена на прес конференцији, заменица директора Института „Батут” епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић је казала да се подаци свакодневно ажурирају и да се износе апсолутни подаци о оболелима и преминулима и статистика по полу.

„Овде саопштавамо све податке о броју заражених и преминулих које добијемо пред почетак конференције”, рекла је Кисић Тепавчевић.

Одговарајући на исто питање, Кон је казао да његово претходно искуство показује да се по окончању епидемије појаве они који тврде да се ништа није десило, да није било умрлих и да је све измишљено.

Нагласио је да сваки преминули пацијент од корона вируса има своје име и презиме, матични број и да се до краја се све зна о тим случајевима.

„Идеја да се такви подаци прикривају или надувавају није нормална. Хтео сам да јавно објавим иницијале свих преминулих и како се све то завршило, али нисам, јер би то било доказивање онима који нису при свести када тако размишљају”, казао је Кон.

Прочитајте још:  У среду протест привредника и туристичких радника

У ГАК Народни фронт заражено 7 здравствених радника

У Гинеколошко акушерској клиници Народни фронт у Београду седам здравствених радника заражено је корона вирусом, а близу 30 је имало неке симптоме, изјавио је данас епидемиолог Предраг Кон.



Кон је, одговарајући на питања новинара на конференцији у Палати Србија, рекао да су они издвојени и тестирани, али да резултати још нису стигли.

Заменик директора Института „Батут” Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да не може да да прецизне податке о броју оболелих по здравственим установама.

Навела је да је важно да се оболели здравствени радници одмах препознају и на адекватан начин изолују да не би даље ширили инфекцију.

„Без обзира колико је свако од нас подједнако важан са аспекта могућности ширења инфекције, ипак здравствени радник, поготово онај који ради на одељењима где су хронични болесници, имунодефицијентни, мора одмах да буде препознат и изолован”, рекла је Кисић, преноси Танјуг.

Истиче да велике напоре усмеравају ка проналажењу контаката сваког оболелог здравственог радника.

„Највећи део активности нам иде ту да бисмо могли да направимо безбедну болничку средину и омогућимо несметан рад других радника”, рекла је Кисић Тепавчевић.

На питање да ли има податке о броју заражених здравствених радника у болници у Ћуприји рекла је:

„Немам сада тачан податак да вам кажем, осим што знамо да у тој болници има здравствених радника који су позитивни на корона вирус. Они су изоловани и не раде”.



Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *