Шта пензионери морају да плате, а шта им се одлаже?

0

(Фото: Фото : Pixabay)

Грађани старији од 65 година и пензионери имају могућност да зауставе плаћање неких рачуна без последица, односно без камате на дуг и то најмање три месеца, била је једна од првих одлука Владе по увођењу ванредног стања.

Ипак, изазвала је доста недоумица јер се мораторијум односи углавном на комуналне услуге, док комерцијалне томе не подлежу иако и ту има довољно олакшица за оне који су старији од 65 година и не могу да излазе из кућа.

Тако су градови где постоје предузећа преко којих се плаћа већина комуналних услуга, попут београдског Инфостана, новосадске Информатике или нишке Обједињене наплате већ одлучили да ће пензионери без додатне камате моћи касније, по окончању ванредног стања, да плате обавезе за фебруар, март и април а да при том не изгубе ни могућност попуста коју имају као редовне платише.

То се односи и на оне који су склопили репрограм на дугове током борбе против корона вируса неће бити ни принудне наплате.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Kомерцијалне услуге, међутим, не подлежу овој мери па ће рачуни за мобилне и фиксне телефоне, кабловску и интернет мрежу морати да се плаћају, иако су оператори ставили изузеће за оне старије од 65 и пензионере, на које се та обавеза не односи.

Тако ће Телеком свима из те категорије омогућити одложено плаћање без зарачунавања камате, док су остале кориснике замолили да измирују обавезе јер је то могуће учинити електронским путем, преко банкарских или онлајн услуга. Напомињу и да су у овој ситуацији омогућили бројне погодности и флексибилније коришћење интернета.

Прочитајте још:  Да ли ће Србија бити тужена за изгубљену добит у доба короне?

И у Випу кажу да пословање и мере наплате прилагођавају условима ванредног стања, посебно старијим корисницима којима ће се потрудити да олакшају функционисање.

У СББ-у такође наводе да најстаријим суграђанима неће искључивати услуге нити зарачунавати камате и моле их да остану код својих кућа, док остале кориснике охрабрују да користе дигиталне начине плаћања услуга, као што су е-банкинг или СББ услуга „Платиша“ и да себе и све око себе сачувају.




И дистрибутери гаса који своје услуге пружају и домаћинствима, имаће разумевања за најстарије, али верују и да ће мало њих ту могућност користити. Према речима Милана Гаврана, председника стучног Удружења за дистрибуцију гаса, пензионери су најбоље платише и ретко дозвољавају да им се дугови нагомилају.

– Имаћемо у виду да је плаћање отежано, јер добар део то чини преко Поште, мало је њих који иду онлајн, па ће то бити вероватно разлог. Ипак, многи од њих ће наћи начин да плате, пензије су редовне, наћи ће и неког да то обави уместо њих и верујемо да ће тек мањи број, не више од десет одсто, користити могућност мораторијума. Али, они који буду оставили плаћање за касније, мораће да доказују да су заиста пензионери, јер ми то не знамо, немамо такве базе података о корисницима – каже Гавран и додаје да ће се тек можда за петнаестак дана видети стање јер је подела рачуна за мартовску потрошњу тек почела.

Од ЕПС-а нисмо добили одговор на питање да ли су предвидели застој у плаћању рачуна за најстарије суграђане.



Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *