Богумили – забрањени и заборављени људи

2

Богумили су били присталице хришћанског учења које се развијало од X до XВ века. Претпостављени оснивач учења – поп Богомил, проповедао је у Македонији средином 10. века. Они су тврдили, као протестанти касније, да су за повратак раном хришћанству, одбацујући црквену хијерархију, власт и насиље.
Зашто су Богумили били проблем?

Богумили су себе називали христијанима, сматрајући се изворним хришћанима. Главна политичка тенденција богомилства је била отпор државној и црквеној власти. Данас ни археологија не даје одговоре на било каква питања која се тичу појма богумилства или, како се још назива, манихејства, па је много тога само претпоставка.

Неки историчари сматрају да корене богумилства треба тражити у нечему што је везано за стару персијску религију и идеју дуализма која се ширила на огромном простору.

Мада је читава Европа била под различитим утицајем дуалистичких учења, богумилство је значајан траг оставило на Балкану. Ширило се, превасходно, на простору Бугарске, Македоније, донекле Србије и понајвише у Босни.

У житију Светога Климента, ученика Ћирила и Методија, помиње се “зла јерес” која се шири Балканом, а са доста сигурности може се рећи да је средина 10. века почетак деловања богумила на нашим просторима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Стефан Немања је забранио да им се име спомиње

Владајућа црква, како источна, тако и западна, жестоко је гонила богумиле. У ту сврху је сазвано више сабора на којима са они проглашени јеретицима, спаљиване су књиге и људи, а покренуто је и неколико војних похода.

За нас је најзанимљивија прича о обрачуну Стефана Немање са богумилима.

Прочитајте још:  Илон Маск најавио да ће Доналду Трампу укинути забрану на Твитеру: Забрана је морално погрешна и потпуно глупа

О томе је писано у житију Симеона Мироточивог, где се наводи да ни сам Стефан Немања није знао да се у његовој земљи укоренило богумилство, “ђавоља работа, јерес и кукољ који је ушао у српску државу”. Српски владар је књиге “нечастиве” спалио и искоренио богумилство у Србији.

Није се Немања задржао само на спаљивању књига. Богумили су кажњавани телесним казнама, спаљивањем на ломачи, сечењем језика, жигосањем по лицу, прогоном из земље, одузимањем имања.

Након тога српски велики жупан је забранио чак и помињање њиховог имена, а верује се да су преживели богумили уточиште нашли у Босни.

Када је реч о богумилству у Босни, постоји низ католичких извора који сведоче да је оно тамо било јако укорењено, можда и све до турских освајања.

Заборављени људи

Овакав суров прогон богумила и уништавање њихових књига и јесте разлог што се данас о њима толико мало зна и што сва знања долазе управо из књига њихових непријатеља, пише Историјски забавник.

У Европи су, опставши дуже него на просторима Србије, богумили оставили одређено наслеђе и перцепцију, пре свега у књижевности. Код нас, Десанка Максимовић им је посветила стихове “Тражим помиловање” (поднаслов: “Дискусија богумила са Душановим закоником”, а о њима су писали и Мирослав Крлежа, Мак Диздар, Владета Јеротић.

Данас око богумила постоје многе контроверзе – од оспоравања њиховог постојања, до присвајања њиховог наслеђа. Неки аутори богумилство посматрају као реформску струју унутар византијског православља, а неки их сматрају чак и претходницом велике реформације западне цркве.

Б92

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Богумили – забрањени и заборављени људи

  1. БОГУМИЛИ НИСУ ПОСТОЈАЛИ…То је била Апостолска Србска Црква са канонским ЖЕЊЕНИМ Епископатом…
    1.Нису никада били хришћани него КРЕСТЈАНИ или КРШТЕНИ..
    2. Немањићи су такође били КРЕСТЈАНИ а то потврђују повеље у којима се Сава подписује као Сава Архипастир вјем Крестјаним Рода Сербскаго…
    3. Били су Православни што непобитно потврђују камене гребнице 1000 година уназад. На једној пише: Ође лежи Салдук а Кам усиче Отец као спомен грешке Божије. Боже дај покој души његовој а ти и ја поравнајмо рачуне: Вас је троје у Јединоме ,али ја сам самцат НЕ БОЈИМ СЕ ВАС ТРОЈИЦЕ..То пише Отац огорчен на Бога јер је изгубио Сина…
    4.Свети Сава је после 1219. протерао све византијске свештенике и владике и у старим Србским земљама које је Немања ослободио ПОСТАВИО СРБСКИ КЛИР…Одакле му ако не од Апостолске Цркве???Фреска у Ариљу као тобожњи Суд Немањин пре ће бити помирење између заваничне и Апостолске Цркве што даље доказује брз напредак Србске државе и ослобађање Србског полуострва од Византије..Нема шансе да би држава опстала подељена на Византијску у Апостолску Цркву..
    О БОГУМИЛИМА СУ УГЛАВНОМ ПИСАЛИ КАЛУЂЕРИ КОЈИ ИМАЈУ АНАЛНИ ПАНИЧНИ СТРАХ ОД АПОСТОЛА ПАВЛА ОД КАНОНА И ОД СВАКОГ СЕЋАЊА НА СРБСКУ АПОСТОЛСКУ АРХИЕПИСКОПИЈУ ИЛИРСКУ… То је та монашка хомосексуална хистерија и пропаганда да се сакрије Апостолска Црква која доказује да су монашке мешине у Олтару и црквеној власти потпуно илегално…
    Зато не смемо да мрзимо Немањиће и да их оптужујемо за геноцид. Него да разумемо да су те клевете писали католици и могуће је да је то био прогон католичке јереси и католичке јерархије у западним Србским земљама.НЕ СМЕМО ЗАБОРАВИТИ ЧИЊЕНИЦУ ДА ХРВАТИ НИКАДА НИСУ ПОКРШТЕНИ … Једини извор о покрштавању хрвата је Порфирогеница која је обичан фалсификат што даје за право Проф. Димитрију Стефановићу да је Немања прогонио католичку јерес а не некакве Богумиле…

    1. dzule, ponesto si kanda procitao, al te zaslepljuje mrznja. kako ces dalje tragati,tako obnevideo, kako spoznati kad u nesto nosom naletis? kako danas nazivas crkvu, tako bi juce palio bogumile. jesi li siguran da se na golgoti ne bi opredelio za varnavu, tako zaspinovan?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *