Од поштовања нових одлука Владе зависиће даљи потези: Викенд као проба за потпуну забрану

0

Наредна два дана биће преломна за евентуалну одлуку о целодневном полицијском часу, коју државни врх држи на столу као најригорознију опцију у борби против вируса корона, уколико се погорша епидемиолошка ситуација.

Најновије мере Владе, које подразумевају забрану кретања викендом, од суботе у 13 часова до понедељка до пет ујутру, по мишљењу стручњака, требало би да дају резултате, односно да спрече драстичан број новозаражених. Међутим, уколико и даље буде масовног кршења правила – наступиће и 24-часовни полицијски час.

Председник Србије Александар Вучић поручио је у четвртак да је држава спремна и на овај корак ако стручњаци то буду тражили и казали да је то једина могућа мера.

– Учио сам да доносим тешке одлуке за нашу земљу. Увек сам бирао оне најтеже, не најлакше. Ни часа часити нећу ако стручњаци кажу да је то једина могућа мера – нагласио је Вучић, додајући да ако 14 дана не бисмо пришли никоме, више не би било заразе.

Међу новим мерама, које су дефинисали кризни штабови за борбу против ковида 19, јесте и померања термина за одлазак у продавницу за старије од 65 – на суботу од четири до седам сати ујутру, уместо недељом у исто време, као што је био случај до сада.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пооштрена је и мера забране окупљања и она сада подразумева да на једном месту не може бити више од две особе, које морају да поштују растојање од минимум два метра.

С друге стране, поништена је забрана извођења кућних љубимаца и власници ће сада моћи да их прошетају сваког дана између 23 сата и један после поноћи, као и недељом од осам до 10 сати ујутру. Кућног љубимца може извести само једна особа, у трајању од 20 минута, не даље од 200 метара од адресе пријављеног пребивалишта.

Прочитајте још:  Влада Србије донела одлуке о цени гаса

Владимир Јаковљевић, професор цивилне заштите на Факултету за безбедност, каже, за “Новости”, да за мере које су уведене апсолутно постоји оправдање:

– Најбитније је да се смањи фреквентност оболевања и резултати ових мера врло брзо ће се видети, у наредних десетак дана. Разумем да ови потези нису популарни, да поготово не наилазе на одобравање у млађој популацији, али апсолутно су неопходни и намеће их ситуација у којој се налази, не само Србија, већ цео свет.

Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *