На свету још 18 земаља без случајева Ковид-19; Једногодишњак се опоравио у Италији

0

(Фото: STR / AFP)

До сада је забележено више од милион случајева Ковид-19 широм света, у земљама од Непала до Никарагве. И док се број смртних случајева повецћава, а пацијенти преплављују болнице, ББЦ поставља питање – да ли постоји место на земљи којем још увек нема корона вируса?

Одговор је, можда изненађујуће, да.

Од 193 земље чланице Уједињених нација, до 2. априла 18 земаља није пријавило ниједан случај Ковид-19, преноси ББЦ, који користи податке са Универзитета Џонс Хопкинс.

Тих 18 земаља су: Комори, Кирибати, Лесото, Маршалска острва, Микронезија, Науру, Северна Кореја, Палау, Самоа, Сао Томе и Принципе, Соломонска острва, Јужни Судан, Таџикистан, Тонга, Туркменистан, Тувалу, Вануату и Јемен.

Неке од њих, слажу се стручњаци, вероватно имају непријављене случајеве.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Северна Кореја је, на пример, званично има нула заражених, као и ратом разорен Јемен. Али постоје земље на које вирус није „ слетео“. Вецћина њих су мала острва са мало посетилаца – у ствари, седам од 10 најмање посецћених места на свету, према подацима УН, нема заражене Ковид-19. Те земље су се својом удаљеношћу практично “самоизоловале”.

Међутим, неколико малих пацифичких земаља, међу којима је и Науру, такође је увело ванредно стање.

Науру, у Тихом океану, удаљен је преко 300 километара од било ког места – острво Банаба, део Кирибатија, најбилже је копно. Најближи “гавни“ град са директним летовима је Бризбејн, који се налази 4.000 километара југозападно. То је друга најмања чланица УН по територији (после Монака) и са нешто више од 10.000 људи, друга најмања по броју становника (после Тувалу). Такође је једно од најмање посецћених места на Земљи. Иако се не појављује у последњим подацима УН, један туристички оператор каже да та земља има само 160 туриста годишње.

Прочитајте још:  Босна и Херцеговина подржала осми пакет санкција Русији

Можда мислите да тако удаљено место не би требало додатно да се дистанцира. Али земља са једном болницом, без респиратора и недостатком медицинских сестара, не сме да ризикује, пише ББЦ.

Поред Науруа, Кирибати, Тонга, Вануату и други, такође су затвориле своје границе.

“Последња места на која ће Ковид-19 доћи су вероватно она у јужном Пацифику, врло удаљена острва, на то бих уложио новац“, каже Анди Татем, професор просторне демографије и епидемиологије на Универзитету Саутхемптон.

“Али у нашој глобализованој економији, нисам сигуран да било које место може да избегне такву заразну болест“, додаје он. Татем наводи да затварање граница – попут оних у Науру – могу да помогну, али да не могу трајати заувек.

“Већина ових земаља ослања се на неку врсту увоза споља – било да се ради о храни или роби или туризму – или извози сопствену робу. Могуцће је да се могу потпуно затворити, али то може бити штетно – и на крају ће морати да се отворе“, закључује Татем.

ИМПРОВИЗОВАНА БОЛНИЦА У МАДРИДУ ТЕШКО СЕ НОСИ СА ЕПИДЕМИЈОМ

Импровизана болница на мадридском сајму отворена је 21. марта, а, како извештава “Ел Паис”, шпански здравствени радници и синдикати у више наврата су упозоравали на лоше услове у тој болници.

Они указују да је у привремену болницу смештен превелики број пацијената, да су недовољно сигурни услови за рад здравствених радника, да је лоша логистика и да недостају материјални ресурси, али није детаљније наведено на шта се тачно мисли.

Шпанија се иначе тешко бори са огромним бројем заражених корона вирусом.

Прочитајте још:  5Г мрежа - научно доказано оружије геноцида

Краљ Филип је посетио пре неколико дана ту болницу, а снимак је објавила краљица Летиција на свом инстаграм профилу.

Он је захвалио припадницима шпанске војске који су обезбедили смештај за оболеле на сајму.

“Краљ преноси захвалност целог шпанског друштва оружаним снагама за њихов рад у здравственој кризи због ЦОВИД-19 и охрабрује их да неуморно наставе да обављају тај задатак где год је потребно”, поручио је шпански краљ на свом Инстаграм профилу.

У области шпанске престонице до сада су, иначе, забележена 4.483 смртна случаја, 34.188 потврђених слуцајева и 1.506 пацијената у критичном стању.

У Шпанији, једној од земаља најтеже погођеним корона вирусом, према последњим подацима преминуле су укупно 10.003 особе.

ИТАЛИЈА: ЈЕДНОГОДИШЊАК СЕ ОПОРАВИО

Један од првих и најмлађих пацијената заражених вирусом Ковид-19 у Италији, једногодишњак из Долине Аоста, опоравио се од тог вируса
Тај дечак из места Понтеј, надомак италијанске границе са Француском, и чланови његове породице су међу првим зараженим случајевима у том региону, пренели су италијански медији, додајући да су његова мајка, као и баба и деда такође излечени.

У Италији је од почетка кризе са корона вирусом број позитивних случајева прешао 119.000, а тај вирус однео је више од 14.000 живота.

ШИРОМ САД ТРАЖЕ СЕ ЛОКАЦИЈЕ ЗА ПРИВРЕМЕНЕ БОЛНИЦЕ

Америчка јединица инжињерије прегледала је више од 650 локација широм Сједињених Држава које би могле да буду претворене у привремене болнице за лечење пацијената од корона вируса или да на други начин буду употребљене у сузбијању епидемије.

Генерал Тод Семонит рекао је новинарима у Пентагону да је примио 750 захтева да се прегледају локације, од којих је прегледано 673, преноси Ројтерс. Најпогоднији објекти су конференцијски центри.

Прочитајте још:  ЗВАНИЧНО ОБЈАШЊЕЊЕ РУСКЕ ВОЈСКЕ: Куда ће послати мобилисане грађане?

Широм САД заразено је до сада 9.559 људи, а умло их је 6,047. Од тог броја, само у Њујорку позитивних је 51.809, а умрло 1.562.

Ситауција је аларманта на свим пољима, болнице су претрпане, мрврачнице такође, мањак респиратора ће постати озбиљан проблем за неколико дана, а недостају и медицински радници и заштитна опрема.

Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *