Хоће ли вирус корона убити многе професије

0

(Фото: Depositphoto)

Страх да ће вирус корона и тешка економска ситуација убити многе професије резултирао је у Русији повећаним бројем људи који траже посао у ИТ сектору.

Иако Русија има веома малу незапосленост, људи у страху да ће изгубити посао у оним областима које су тренутнo мање тражене, све чешће на специјализованим сајтовима аплицирају за посао.

Директор Института за запошљавање на Националном истраживачком универзитету „Виша школа економије“ Фјодор Прокопов сматра да такву забринутост изазивају и вести о паду рубље и негативан утицај пандемије вируса корона на економију.

Вирус корона усмерио људе на дигиталне платформе

Прокопов указује и на додатни ефекат чињенице да људи све више верују електронским услугама и додаје да се, сходно томе, повећава и број људи који траже посао на интернет платформама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Све се мења, ускоро ће бити потребне нове вештине, а сам посао се може увелико трансформисати. У свим областима дигитална компетенција је највише тражена. На пример, наставници сада раде онлајн, морају да науче нове вештине. Иста ствар се дешава и у другим областима“, каже стручњак.

Многи не искључују могућност запошљавања са скраћеним радним временом или плаћањем по сату, то јест, кандидати су почели да размишљају о опцијама хонорарног рада.

Време промена

У блиској будућности, број слободних радних места може почети да опада, а број незапослених да расте, упозоравају стручњаци.

Пре свега, погођени ће бити запослени у сфери угоститељства, упозорио је Александар Шчербаков, професор катедре за запошљавање и социјалну политику на Институту за државну управу и менаџмент „РАНХиГС“.

„Људи смањују своје потребе. Уз смањену потражњу, велика је вероватноћа да ће послодавци покушати да смање трошкове радне снаге како би надокнадили издатке. Али мислим да ће ово бити кратак период. За неколико месеци ситуација са епидемијом ће се побољшати, потражња ће бити боља и све ће се вратити у нормалу“, оценио је Шчербаков.  

Прочитајте још:  Београдски аеродром: Поново хаос, путнике због "грешке" враћају на контролу

Најзаштићеније категорије од губитка посла су службеници запослени у јавном сектору и индустрији, закључио је експерт.

Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *