Убиством Кнеза Михаила почео је суноврат Србије (Видео)

0

Срђан Новаковић (Фото: Хелмкаст)

Упињући се да докажемо како је Хрватска, али и све друге републике СФРЈ настале на територији Србије, истовремено заборављамо да се српска земља протезала све до Грчке, да је данашња Румунија била део Србије, и да је српски народ неколико пута од разних утицаја ослобађао Банат , али не у оним оквирима који су данас у саставу Србије већ који залази дубоко у румунске територије.

Нови гост емисије Васељенска у продукцији ХелмКаст био је црквени историчар и антрополог Срђан Новаковић. Он је говорио о румунизацији Србије, погрчењу и утицају фанариота који је и дан данас итекако јак.

Новаковић је истакао да је пресудан моменат новије српске историје било убиство кнеза Михаила Обреновића у Топчидеру, који је спреман од царске Русије за владара Срба, Влаха и Бугара. А да је завршни ударац Србији дат од стране Карађорђевића који су били спремни на сваки уступак великих западних сила, а све у циљу свођења Србије на београдски пашалук.

Ипак, ма колико се трудили вековни непријатељи Србије, широм Румуније је и дан данас итекако јак култ Светог Саве али и Свете Петке, који се поштују као два најзначанија светитеља на овим просторима.

Како смо се одрицали српских хероја попут Старине Новака, али и зашто су поједини руски цареви као што је Иван Грозни, пореклом Србин, у данашњој историји представљени као негативне личности погледајте у емисији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Аутор и водитељ: Весна Веизовић

 

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *