Полиција ухапсила пољопривредника у Силбашу док се враћао с њиве

(Фото: Пиксбај)

Док ратари који ових дана обављају пролећну сетву чекају званичан и коначан одговор на питање да ли смеју, док су на тракторима и машинама, да се крећу до њива у време полицијског часа, полиција је почела да приводи оне које је затекла на путу до атара.

Јуче је ухапсила младог пољопривредника из Силбаша, којем је истог дана Прекршајни суд у Бачкој Паланци одредио казну од 50.000 динара. У пресуди се наводи да је против Наредбе о ограничењу и забрани кретања лица на територији Републике Србије 4. априла 2020. изашао изван свог домаћинства у време забране кретања које траје од 17 до 5 часова наредног дана, а да га је полиција у 15,55 затекла док се кретао трактором у другој улици.

-Мој син је возећи трактор на повратку из атара ухапшен као криминалац јер је откачио култиватор код једне наше куће где нам стоји већи део механизације док је долазио трактором у породичну кућу. Забрањена му је употреба телефона, претрешен је и прећено му је да ће му лисице бити стављене. Kажњен је због тога што је пољопривредник и што мора да ради, а радио је од 6 сати ујутру, култивирао је површине на које су јуче раширили вештачко ђубриво – изјавила је за Агросмарт мајка приведеног пољопривредника.
Она подсећа на изјаву министра пољопривреде Бранислава Недимовића да нико од пољопривредника који су у трактору и који су на њиви или на путу од њиве до куће у време када је кретање забрањено неће бити кажњен.

Поменимо, и пољопривредна удружења су добијала уверавања из Министарства пољопривреде да трактористи могу да се крећу до атара и раде за време полицијског часа ако са собом имају папир којим доказују да се баве пољопривредом – легитимацију газдинства, потврду из регистра газдинстава или слично.

-И сам министар је гостујући у телевизијским емисијама рекао да ни један пољопривредник неће бити кажњен за време ванредног стања. А ево, мог сина су одвели у полицију и у суд, док се враћао с њиве. Оставили су трактор тамо где су га нашли, необезбеђен. Син има двадесет година и све је тешко поднео, долазила је хитна помоћ јер је био јако узнемирен након тога – казала је мајка пољопривредника који је јуче приведен.
У пресуди која је донета у току поподнева, одмах по привођењу, наводи се да је забрана кретања од 17 часова до пет часова наредног дана, а да је он затечен на улици у 15,55 па по томе није јасно ни зашто је приведен и због чега му је суђено. У пресуди и не пише да је јуче, у суботу, полицијски час почео у 13 часова и да траје до понедељка.

Полиција ухапсила пољопривредника у Силбашу док се враћао с њиве

Иначе, пољопривредници – ратари су ових дана у великој недоумици у вези с кретањем у време забране јер им се званично нико није обратио, ни Министарство пољопривреде ни МУП нису изашли са обавештењем. На сајту Министарства пољопривреде постоје упутства о томе како да дозволу за кретање добију сточари, воћари и повртари али нема упутства за ратаре који су у сред пролећне сетве.agrosmart.net

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.