Они који су расписали изборе у време епидемије и скупљали потписе 100.000 људи треба кривично да одговарају

Бошко Обрадовић (Фото: Принтскрипт)

За месец дана прешли су пут од најсмешнијег вируса до полицијског часа од 24 сата дневно.

На том путу су уредбом Владе Србије укинули Народну скупштину и противуставно увели ванредно стање. Постали су шампиони у лажима, пренемагањима, глуматањима, кревељењу, хистерисању и дизању панике. Све време док траје пандемија воде предизборну кампању и учвршћују лични режим председника СНС. Оно што је сигурно – они који су расписали изборе у време епидемије и скупљали потписе стотина хиљада људи у затвореном простору треба кривично да одговарају за угрожавање опште сигурности и здравља становништва.

А требало је све супротно урадити. Бити озбиљан и одговоран од почетка, чим се видело како то изгледа у Кини и Италији. Одмах прогласити ванредну ситуацију и много строжије контролисати све који долазе из иностранства. О ванредном стању расправљати у Народној скупштини. Пустити струку да се пита и обраћа јавности уместо политичара. Позвати опозицију на консултације и створити заједнички фронт у борби за здравље нације. Брже реаговати конкретном подршком домаћој привреди и отпуштеним радницима. Не дизати панику већ одговорност, дисциплину и солидарност.

Овој власти се више не може веровати ништа. Лјуди једноставно не само да немају поверења у њих већ не желе више ни да виде Вучића, Вулина, Лончара, Шарчевића. Ану Брнабић, Небојшу Стефановића, Синишу Малог… Нјихова нова обећања о пакету мера подршке домаћој привреди темпирана су за после ванредног стања и наставак изборне кампање. Домаћој привреди је потребна финансијска ињекција одмах а не за три месеца. Притом, о томе не може да одлучује Влада Србије, већ би све предложене мере морале на потврду Народне скупштине. У питању је заправо ребаланс буџета и то је у скупштинској надлежности.
Што се самих мера тиче оне су неправовремене, неправедне, неефикасне и нетранспарентне. Помоћ треба доделити одмах. Нису сви предузетници и нису сви грађани подједнако угрожени у овој кризи. Одређеним привредним гранама је много више отежано пословање него другима у овом времену. Грађани који су остали без посла и незапослени нису у истој ситуацији као они који и даље имају посао и примања. Социјални случајеви не могу добијати исту финансијску помоћ као и добростојећи грађани и богаташи. Властима се дефинитивно не може веровати да подела предвиђених средстава неће ићи преко кумовских, буразерских и партијских шема и комбинација људи из врха СНС, јер је до сада све искључиво на тај начин функционисало у Србији.

Актуелна Влада која је пала на свим овим испитима треба одмах да поднесе оставку. У том случају остала би да влада у техничком мандату до окончања ванредног стања. Потом би, на првој седници Народне скупштине на којој би било укинуто ванредно стање, требало приступити и избору прелазне, техничке Владе стручњака, уз подршку свих политичких опција. Ово је једино исправно решење и не видим други начин да се врати поверење грађана и нормалан политички живот после свега овога.

У овој надстраначкој влади стручњака не би био нико од лидера ни власти ни опозиције. Ова нова, прелазна Влада би се посветила санирању негативних економских последица пандемије на првом месту, док би њен подједнако важан задатак истовремено био да ослободи медије и припреми услове за слободне и поштене изборе. А онда нека грађани демократски бирају – без икаквих притисака и уцена – ко ће водити државу убудуће.Директно / Бошко Орадовић

2 Коментара

  1. Obradovicu prestsni vise dalazes samo ga sebe jer nikoti ne verije ni jedno slovo kada izgovoris bezi dzukelo jedna ti si lazovcina dane postoji veca ti dragan djilas vuk jeremic vise lepo pokupite dok jos mozete ibegajte iz nase zemlje bilo gde davas nas narod nenadje ince sticete svi uzatvor radi domace izdaje vi kao politicari ste se nakupili para i lazete ovaj narod bolje bezite iz nase zemlje jer ceka vas zatvor dozivotni i bice to u rusiji u sibiru dase odrzi inace stega najebali boje vam je bezite iz nase zemlje dok jos mozete

  2. Bosko obradovicu pitam se samo kako te vucic do sada nije zatvorio i tebe i vuka jeremica i dragana djilasa sta ste vi troje i i vase dveri ucinili za nasu drzavu nista dobro samo ste nas pokrali i samo ste unistavdli nasu zemlju kao i tv srbiju sto ste ti i tvoje dveri unistili malte ne potpuno vi nemate mojima dasam ja presrdnik drzave vi nebi postojali vise odmah posle toga bili biste uhapseni i u dozivotni zatvor biste bili jer ste vi licno domaci izdajnici djilas jede i pije sa albancima siluje nase zene i decu prodaju organe od nasih ljudi od nasih zena i odnase dece a vuk jeremic on schuruje sa amerikancima iz nasih ledja ati lazes cim zines adrugo unstio si radio tv beograd o vicic ti nije nista uradio da sam ja na njegovom mestu tu opoziciju dveri bih rasturio nebije vise vilo avas bih poslao sve troje za rusiju u sibiru na odsluzenje dozivotne kazne vi nikada nijedan od vas nemoze biti presednik ili bilo sta u prlamentu jer ste domaci izdajnoci i ne seri te vise dosta nam je vasih lazi

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.