Може ли Србија да има црни фонд?

(Фото: Ryan Shea (Flickr))

Од почетка епидемије коронавируса, Србија се суочила са недостатком респиратора и почела набавку. Нејасно је из којих се све средстава респиратори набављају, о чему сведочи и изјава председника Србије средином марта да су наручивани и на „полу-црно“.

Нешто касније, 27. марта, председник Вучић је изјавио да се у свету сви грабе за респираторе и да се користе разни начини. „Ја сам донео одлуку да и ми пошаљемо наше људе са црним фондовима, да решавамо ствари широм света, дозвољеним законом, да знате. Ако буде морало сналазићемо се и на тај начин, јер не можете другачије“, рекао је Вучић.На питање да ли држава може да има „црни фонд“, бивши члан Савета за борбу против корупције и форензички рачуновођа Мирослава Миленовић рекла је за Нову економију: „Ја само могу да кажем да, ако је држава мафијашка, онда има и такве фондове“.

Миленовић је рекла да су то или „надуване фактуре“, помоћу којих се новац извлачи из буџета, или да се ради о „нелегалним средствима“ која се налазе у сефовима.

Тако пребачен новац у „црни фонд“, каже Миленовић, служи за „коруптивни потенцијал“. У случају предузећа, то је често подмићивање политичара или неког другог ради обезбеђивања посла. Она каже да исто могу да ураде и државе.

„То је само признање да се дешавају две паралелне стварности у Србији. Ми у томе живимо већ мало дуже“, рекла је Миленовић, подсетивши на случај изношења новца на Kипар током деведесетих.Нова економија

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.