Може ли Србија да има црни фонд?

0

(Фото: Ryan Shea (Flickr))

Од почетка епидемије коронавируса, Србија се суочила са недостатком респиратора и почела набавку. Нејасно је из којих се све средстава респиратори набављају, о чему сведочи и изјава председника Србије средином марта да су наручивани и на „полу-црно“.

Нешто касније, 27. марта, председник Вучић је изјавио да се у свету сви грабе за респираторе и да се користе разни начини. „Ја сам донео одлуку да и ми пошаљемо наше људе са црним фондовима, да решавамо ствари широм света, дозвољеним законом, да знате. Ако буде морало сналазићемо се и на тај начин, јер не можете другачије“, рекао је Вучић.



На питање да ли држава може да има “црни фонд”, бивши члан Савета за борбу против корупције и форензички рачуновођа Мирослава Миленовић рекла је за Нову економију: „Ја само могу да кажем да, ако је држава мафијашка, онда има и такве фондове“.

Миленовић је рекла да су то или „надуване фактуре“, помоћу којих се новац извлачи из буџета, или да се ради о „нелегалним средствима“ која се налазе у сефовима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тако пребачен новац у “црни фонд”, каже Миленовић, служи за „коруптивни потенцијал“. У случају предузећа, то је често подмићивање политичара или неког другог ради обезбеђивања посла. Она каже да исто могу да ураде и државе.

„То је само признање да се дешавају две паралелне стварности у Србији. Ми у томе живимо већ мало дуже“, рекла је Миленовић, подсетивши на случај изношења новца на Kипар током деведесетих.



Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *