Изгубљена година за пчеларе

(Фото: Пиксибај)

Размере штете које ће пчелари и пчеластво претрпети због забране одласка у пчелињаке старијима од 65 година, сабираће се на јесен али је већ сада извесно да ће та штета бити огромна.

„Већина наших чланова, прецизније 2818 пчелара је у групи оних који имају више од 65 година и којима је обилазак пчела забрањен. Због тога је угрожено више од 160 хиљада кошница“, каже за портал Нова економија Радивоје Стојановић, заменик председника Савеза пчеларских организација Србије.

Мраз и снег током марта али и немогућност одласка на пашу пчеле је већ довела у опасност и већини прети глад. То би могло да на одређен начин угрози и производњу хране код нас.
“Немерљив је утицај пчела, оне су главни опрашивачи у природи. На губитку ће сем пчелара бити и пољопривредници јер је процена да пчеле подижу принос ратарским културама за најмање четвртину, каже Стојановић.

Вредност сваке кошнице је између 250 и 300 евра. када је кошница, како то пчелари кажу у паши. Немогућност да пчелари обиђу своје кошнице последњих дана користе лопови. Тако је члановима Савеза пчеларских организација Србије из околине Kрагујевца и Сребрног језера украдено више од 60 кошница.

“Ако се нешто ускоро не промени биће касно а ова година биће изгубљена за пчеларе”, објашњава Стојановић додајући и да су многим њиховим члановима управо пчеле значиле и додатни извор прихода.

Пчелари подсећају на примере из окружења, рецимо Хрватске и Републике Српске које су такође погођене коронавирусом а где су пчелари изузети од забране кретања. Не губе наду да би и код нас могло нешто да се промени, иако је кажу времена све мање.Нова економија

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.