(Фото: Пиксибај)

Размере штете које ће пчелари и пчеластво претрпети због забране одласка у пчелињаке старијима од 65 година, сабираће се на јесен али је већ сада извесно да ће та штета бити огромна.

“Већина наших чланова, прецизније 2818 пчелара је у групи оних који имају више од 65 година и којима је обилазак пчела забрањен. Због тога је угрожено више од 160 хиљада кошница”, каже за портал Нова економија Радивоје Стојановић, заменик председника Савеза пчеларских организација Србије.

Мраз и снег током марта али и немогућност одласка на пашу пчеле је већ довела у опасност и већини прети глад. То би могло да на одређен начин угрози и производњу хране код нас.




“Немерљив је утицај пчела, оне су главни опрашивачи у природи. На губитку ће сем пчелара бити и пољопривредници јер је процена да пчеле подижу принос ратарским културама за најмање четвртину, каже Стојановић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Вредност сваке кошнице је између 250 и 300 евра. када је кошница, како то пчелари кажу у паши. Немогућност да пчелари обиђу своје кошнице последњих дана користе лопови. Тако је члановима Савеза пчеларских организација Србије из околине Kрагујевца и Сребрног језера украдено више од 60 кошница.

“Ако се нешто ускоро не промени биће касно а ова година биће изгубљена за пчеларе”, објашњава Стојановић додајући и да су многим њиховим члановима управо пчеле значиле и додатни извор прихода.

Пчелари подсећају на примере из окружења, рецимо Хрватске и Републике Српске које су такође погођене коронавирусом а где су пчелари изузети од забране кретања. Не губе наду да би и код нас могло нешто да се промени, иако је кажу времена све мање.

Прочитајте још:  „Жута кућа није ни постојала“: Терористичка безочност Хашима Тачија!



Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *