Транспарентност Србија: Институције да објаве како набављају респираторе

(Pixabay)

Транспарентност Србија позвала је данас државне и здравствене институције да објаве кључне информације о свим набавкама које су спровели од увођења ванредног стања, укључујући и оне набавке код којих није примењен Закон о јавним набавкама.

„Иако је ради транспарентности јавних расхода установљен државни Портал јавних набавки, грађани Србије су ових дана информације о великим набавкама добијали на друге начине, путем Инстаграм профила и кроз медијске изјаве председника Републике (Александра Вучића)“, навела је та организација у саопштењу.

Транспарентност Србија подсећа да је Вучић у више наврата објавио да је Србија од увођења ванредног стања наручила и платила 1.100 респиратора, а да је последња јавна набавка која се тицала респиратора расписана 11. марта 2020. године, када је Министарство здравља, уз позитивно мишљење Управе за јавне набавке, отворило преговарачки поступак ради куповине 15 респиратора.
„Закон о јавним набавкама је на снази и после проглашења ванредног стања. По (важећем) Закону постоји могућност да се набавке средстава ‘ради обезбеђивања основних животних услова у случајевима елементарних непогода’ врше без примене било ког од прописаних поступака. Једина обавеза је да се у таквим случајевима поступа ‘у складу са начелима из закона’ (ефикасност, конкуренција, транспарентност, једнакост понуђача). Међутим, поштовање тих начела је ствар која се само накнадно може утврђивати, и за то нема чврстих процедуралних гаранција“, упозоравају у Транспарентноси Србија.

Наводи се и да је код преговарачког поступка, какав је примењен код набавке 15 респиратора у првој половини марта, рокови знатно скраћени у односу на редовну тендерску процедуру, али и да постоје гаранције транспарентности кроз објављивање информација на Порталу јавних набавки.

„У актуелној ситуацији велике потражње за респираторима на светском нивоу, може се замислити да би могла бити привремено оправдана чак и тајност неких података о набавкама. Међутим, тешко је замислити било какав ваљани разлог да се не објави шта је тачно купљено и колико је за то плаћено“, саопштила је Транспарентност Србија, и додала да би требало би избећи било какве изјаве које би могле бити схваћене као позив на кршење закона, као оне да су респиратори купљени „на полу-црно“.Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.