Kриза ЦОВИД-19 могла би бити праћена кризом глади: “Ниједан континент није имун”

0

(Фото: Epa/KHALED ELFIQI)

У земљама чији медицински системи нису добро развијени, здравствена криза узрокована ЦОВИД-19 могла би бити праћена кризом глади уколико им не будемо помогли.

То је изјавио директор Одељења за ванредне ситуације и рехабилитацију Организације Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО) Доминик Буржео.

У интервјуу који је објављен на сајту Организације Уједињених нација за храну и пољопривреду, Буржео је рекао да се чак и пре појаве ЦОВИД-19, 113 милиона људи на планети већ борило са озбиљном акутном несигурношћу да дођу до хране услед већ постојећих шокова или криза.




“То значи да су већ били на екстремном крају слабог спектра глади и да су мање опремљени да се одбране од вируса”, истакао је Буржео.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према његовим речима већина њих живи у руралним срединама и зависи од пољопривредне производње, сезонских послова у пољопривреди, риболова или сточарства.

“Ако се разболе или им се ограничи кретање или активности, неће моћи да раде на својој земљи, да се брину о својим животињама, одлазе у риболов или на тржиште да продају производе, купују храну или добијају семе и залихе”, навео је Буржео.

Ти људи имају веома мало да би могли да се поврате, материјално гледано, можда би били присиљени да продају своје животиње или брод за готовину или поједу сво семе уместо да нешто сачувају за садњу, казао је он.

Према његовим речима, једном када то уради сеоска породица, она тешко поново може да се ослони сама на себе, неки чак немају другог избора него да напусте своје фарме у потрази за помоћи.

Прочитајте још:  НИШТА ОД РУСКИХ ВАКЦИНА? Нови обрт у Загребу, појавио се хрватски сој вируса




Што се тиче најугроженијих држава, Буржео је рекао да се на пример у Етиопији, Kенији и Сомалији готово 12 милиона људи већ нашло у тешким околностима због дуготрајне јаке суше и неуспелих жетви пре него што су се хорде пустињских скакаваца спустиле на усеве и пашњаке крајем децембра и почетком јануара.

” У Африци смо забринути и за Сахел, Централноафричку Републику, Демократску Републику Kонго и Јужни Судан”, истакао је он и додао да ниједан континент није имун.

Од Авганистана, преко Хаитија, Сирије до Мјанмара, ЦОВИД-19 би могао да донесе даље погоршање сукоба и природних катастрофа, истакао је Буржео.

Што се тиче онога што ФАО планира да уради, директор ФАО-овог одељења за ванредне ситуације и рехабилитацију је навео да ФАО прешао на одржавање и увећавање програма штедње за живот у земљама у којима постоје дуготрајне кризе или имају већ постојећи висок ниво несигурности везан за храну.

“Систем УН је 25. марта покренуо консолидовани хуманитарни апел којим је ФАО затражио од донатора да обезбеде 110 милиона долара ради заштите безбедности хране рањивог руралног становништва”, истакао је Буржео.



Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *