Др Kисић Тепавчевић: Могла бих да вам кажем до када ће све овако бити, али нећу!

3

Дарија Кисић Тепавчевић (Фото: B92, screenshot)

Стабилност података охрабрује, али сад је потребна максимална одговорност, каже у емисији Фокус др Дарија Kисић Тепавчевић.

“Многи нас оптужују да је свака недеља кључна, али јесте тако – сваки дан је кључан”, каже она.

Према њеним речима, од шесте до осме недеље био је кључан период у одређеним земљама.

Ипак, наводи да епидемија не може да траје бесконачно и да има свој почетак и крај, ипак то данас не мора да прође само од себе односећи бројне животе.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Човек се у савременом свету труди да утиче на епидемију”, каже др Kисић Тепавчевић.

Ипак ниједан лек није имао толико учинка колико социјално дистанирање и прање руку.

Након пет недеља не можемо бити сигурни да ли је пик достигнут, али ако бисмо се понашали неодговорно, пик би се десио. Др Kисић Тепавчевић верује да се сада ипак налазимо у пику.

Више од 100 особа је на респиратору, али се она нада ће се неки успешно скинути са респиратора, али је ризик за комоликације велики.

У Србији је данас проценат смртности 2,49, мање је од јучерашњег процента, али колико стварно то се не зна. Др Kисић Тепавчевић сматра да је нижи, јер многи нису тестирани.

Постепено враћање у нормалан живот следи у блиској будућности.

“Броји се у недељама”, каже.



Оно што је, према њеним речима, сигурно јесте да живот након овог вируса неће бити исти. Додаје да иде топло време и да то не одговара вирусу и то нам погодује.

“Временску одредницу бих могла да вам кажем, али нећу”, каже др Kисић Тепавчевић и објашњава да се оптимистичне прогнозе не износе због ризика да тако не буде, јет након тога следе критике.

Прочитајте још:  Борба с бујицама и изливањем река, ванредно стање у 37 општина и градова; МУП евакуисао 75 особа (ВИДЕО)

Забрана од 24 сата би значила да можете да конторилишете да ли се неко креће улицама, а став др Kисић Тепавчевић да би потпуна забрана кретања на две недеље свима имала позитивне резултате.

“То ипак практично у животу није могуће. Смањило би интезитет контаката, али да ли би смањило заражавање нисмо сигурни”, каже она.

Теоретски свака мера која смањује могућност заражавања има смисла, али је то тешко извести. За ефекат је струка сагласна, али како то све организовати је друго питање.



Б92

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

3 утиска на “Др Kисић Тепавчевић: Могла бих да вам кажем до када ће све овако бити, али нећу!

  1. Procenat smrtnosti se racuna u odnosu na broj stanovnika. Ako nas ima 6,2 miliona u Srbiji i na to se primeni procenat koji je ova guska izrekla (2.49%) pogledajte sta kaze obican kalkulator – da je u Srbiji umrlo (kao od korone 19) 154 380 ljudi! Izvinjavam se sto vredjam gusku, ne mogu da se setim boljeg poredjenja… a vi ako hocete verujte sto ovi kreteni izreknu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *