Kо је Вучићу давао бројеве телефона заражених пацијената

1

Александар Вучић (Фото: PRINTSCREEN TANJUG)

Гостујући у вечерашњој емисији “Упитник” на РТС-у, председник државе је за само неколико минута изнео пар тврдњи које цео систем заштите података о личности бацају у воду.

“Је л’ тачно да ви неке болеснике зовете телефоном”, упитала је председника водитељка “Упитника” Оливера Јовићевић.

“Зовем”, гласио је одговор. “У почетку сам звао скоро све. Сад има много болесника, па не могу”, рекао је председник, па је потом препричао разговор са првим зараженим од коронавируса у Србији.

Свакако, прво следеће новинарско питање морало је да буде – а откуд вама, председниче, број тог човека, и бројеви тих људи које сте звали?



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

С којим правом сте их тражили, ко вам их је дао, и по ком основу? Kолико људи сте до сада позвали?

Но, уследило је ово питање Оливере Јовићевић:

“Јесу ли се жалили људи са Kлиничког центра Војводине са којима сте разговарали на нешто?”

Минут-два касније, председник је појаснио:

“Само да људи не потцењују своју земљу, и да више верују у себе. Зато сам ја звао много пацијената. Позовем телефоном, па кад ми се не јаве, а лекари кажу да је тешка ситуација, ја више не зовем. Kад је овако средње, ја се јавим, ‘издржи, гурај напред, сви смо уз тебе’, онда је људима драго”, рекао је Вучић.

Начела Закона о заштити података о личности, између осталог, говоре о томе да се подаци о личности морају обрађивати “законито, поштено и транспарентно”, те у сврхе које су “конкретно одређене, изричите, оправдане и законите”.



У које сврхе и са којим оправдањем и по ком закону је председник државе сазнао идентитете непознатог броја људи (“звао сам много пацијената”), њихово здравствено стање (тешко или “овако средње”) и њихове бројеве телефона? Kо му је од здравствених радника ове податке омогућио? Или је то био неко други?

Прочитајте још:  Потресна порука Србина са КиМ: Последње знаке државности није нам одузео ни Тачи, ни Курти, већ Александар Вучић

Џаба је Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности више пута апеловао и упозоравао – медије, додуше – да се не повређује приватност оболелих лица.

Џаба је Повереник саопштио и да ванредним стањем није ограничено право на заштиту података о личности, те да сви који обрађују те податке морају да се обављају у складу са законом.

Председник се није ту зауставио, па је, након опаске да је у претходна три дана “обилазио поља, да види како иде сетва”, рекао да је “погледао у службену белешку” сачињену приликом привођења младића који се трактором враћао са њиве због кршења забране кретања.

И, опет, креће исти низ питања – с којим правом, због чега, ко је то омогућио…

Но, то су питања која се годинама понављају, без одговора. А сведе се све на неколико речи – апсолутна неодговорност и заробљена држава.

Или – потпуна измишљотина. А ту се већ да вагати шта је од тога горе.



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Kо је Вучићу давао бројеве телефона заражених пацијената

  1. A otkuda brojevi telefona SNS aktivistima da nude pomoc starijim od 65 godina za kupovinu namirnica? Naravno, MTS i drugi provajderi telefonije brojeve nelegalno daju SNS-u. To je bar jasno. Upamticu to prilikom narednih izbora, a Ustav Srbije kaze da je biracima tajnost zagarantovana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *