Од почетка ванредног стања преко 6.200 предузетника привремено обуставило рад

0

(Фото: Pixabay)

Од увођења ванредног стања у Србији 16. марта, закључно са јучерашњим даном, Агенција за привредне регистре (АПР) регистровала је 6.235 такозваних “почетака прекида обављања делатности”, односно привремених прекида самосталне делатности.

Поређења ради, од почетка године до 1. марта, дакле за два месеца, регистрован је 9.431 почетак прекида обављања делатности, од којих се 40% односи на предузетнике регистроване за разне “рачунарске делатности”.

У АПР-у за Нову економију наводе да је то била последица почетка примене “теста самосталности” за предузетнике, а да је у истом двомесечном периоду основано 4.549, а из регистра обрисано 4.415 предузетника.

Током целог прошлог месеца основано је 1.818, а обрисано 25% одсто више предузетника, укупно 2.276.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Од почетка априла је основано седам предузетника који су се регистровали електронским путем, наводе у АПР-у.

Најчешће су почетак прекида обављања делатности су регистровали програмери, фризерски и козметички салони, консултанти у вези с пословањем и осталим управљањем.

Привремену обуставу делатности често су тражили и предузетници који се баве осталим образовањем, производњом кинематографских дела, аудио-визуелних производа и телевизијског програма, зубари, таксисти, предузетници за инжењерске делатности и техничко саветовање, покретни угоститељски објекти и трговци на мало одећом.




“Наглашавамо, у АПР-у је од саме најаве доношења економских мера за помоћ привреди забележен значајан број регистрационих пријава за наставак обављања делатности и одустанака од брисања предузетника. На основу свих примљених регистрационих пријава у овом периоду забележено је да има доста лица која желе да оснују предузетничку радњу или агенцију, као и привредно друштво”, наглашавају у Агенцији за привредне регистре.

Прочитајте још:  МИГРАНТИ СУ ИМ ОДСЕКЛИ ГЛАВЕ СТРАШНА ИСПОВЕСТ ШИЂАНИНА: Има нешто у њима, пси их се плаше! А онда сам скупио храброст!

Та организација додаје да је велики број лица која су се из регистра обрисали као предузетници за “рачунарске делатности” истовремено и подносио захтев за оснивање привредног друштва, са истим називом и делатношћу.

“И према осталим пријавама и захтевима, које АПР од увођења ванредног стања и затварања шалтера прима поштом, уочава се наставак обављања привредне делатности код многих привредних субјеката и осталих правних лица, као што су банке, осигуравајућа друштва, удружења, задужбине и фондације, понуђачи…”, закључују у АПР-у.



Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *