Пензију може да подигне и треће лице

0

Пензионери (Фото: Depositphotos/NatashaFedorova)

Војни и пољопривредни пензионери мартовску пензију примиће 4. и 6. априла, док ће пензионери Фонда ПИО запослених и бивших југословенских република новац добити 10. априла. Свима њима ће пензија бити исплаћена одједном, а не из два дела. Осим тога за све њих 10. априла стиже и једнократна помоћ државе од по 4.000 динара.

Пензионери самосталци су своје мартовске пензије већ примили.

Оно што је, међутим, остало као нејасноћа и због чега се велики број најстаријих и даље јавља за појашњење јесте привремено овлашћење.

Пензионерка из Смедерева која има 92 године одавно је овластила свог сина да јој подиже пензију. Невоља је сада што и син има 68 година и не сме ни он више да излази из своје куће и подиже новац за мајку и себе. Зато ова пензионерка пита да ли има право да овласти неког другог ко би и за њу и за сина убудуће подизао пензију.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ђорђе Поповић, адвокат, каже да, уколико пуномоћник није у прилици да подигне новац, како је то чинио раније, пензионер (значи његова мајка у овом случају) треба да потпише ново пуномоћје с неким потпуно трећим лицем у које ова пензионерка има поверења.

То пуномоћје се даје у форми која је прилагођена тренутној ванредној ситуацији, значи једнократно је и не мора да буде оверено.

У том пуномоћју пензионер који га потписује мора да наведе да је ранији стални пуномоћник спречен да за њу подиже новац и да је зато морала да потпише ново једнократно пуномоћје, објашњава Поповић.

Прочитајте још:  Немачка: У пензију тек са 70 година?

Истовремено, он каже да би у овом случају и син, који је, дакле, старији од 65 година, па ни за себе не може да подиже новац више, требало да да пуномоћје том новоизабраном који ће доносити новац.

Он (син) би требало да напише ванредно пуномоћје у коме наводи зашто он више не може да подиже новац за своју мајку и да све то приложи банци или пошти у којој новац подиже.

Уколико би у овом случају и мајка и син да им исти пуномоћник убудуће доноси пензију, онда би и син морао на исти начин да потпише ово овлашћење с новим „доносиоцем пара”, објашњава овај адвокат.



Важно је да се зна да је ово овлашћење једнократно, да остаје банци или пошти када се новац преузима и да мора да се потписује сваки месец пред ново подизање пензија.

У сваком том овлашћењу морају да се наведу лични подаци пензионера и новчани износ који жели да се подигне, али укупно не више од 80.000 динара како не би било злоупотреба.

Они који до сада још нису никога овластили да им подиже пензију јер су то сами могли, урадиће ово на исти начин и овластиће неког у кога имају поверење и, уз тачно дефинисан износ који желе да им се подигне од пензије, даће банци један примерак тог овлашћења.Банка ће, како је више пута и речено, контактирати с пензионером телефоном ради провере овог пуномоћја.



Јасна Петровић-Стојановић / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *