Где је нестао министар: Медијска изолација Златибора Лончара

1

Златибор Лончар

“Хвала на питању, министар је добро”, речено је за Нова.рс у Министарству здравља на питање зашто се министар Златибор Лончар у последње време уопште не обраћа јавности. Његове колеге из региона, као што је Вили Берош у Хрватској и Томаш Гантар у Словенији, често су у медијима што је разумљиво с обзиром да је њихов ресор тај који води одлучујућу битку против епидемије. И сам Лончар је на почетку ове кризе био један од најактивнијих званичника, али је последњих десет дана упечатљиво његово медијско “ћутање”.

“Где је Златибор?” питао је овог понедељка у Новом Пазару и председник Србије Александар Вучић, што се могло видети и у директном преносу, док је чекао да министар здравља дође до простора за медије.

Повод за обраћање јавности била је предаја респиратора и остале медицинске опреме здравственим установама у овом граду.

Министар Лончар је стигао и све време стајао иза председника док се Александар Вучић обраћао новинарима, али није проговорио ни реч. Чак и на стручно питање једног од новинара о могућностима лечења оболелих крвном плазмом, које је било адресирано на Вучића и Лончара, одговорио је само председник Србије, иначе дипломирани правник. Лекар Лончар био је нем.

Тада су се поред Вучића и Лончара пред медијима појавили и министар трговине и телекомуникација Расим Љајић, родом из тог краја, председник општине Нови Пазар Нихад Бишевац и директор тамошњег Дома здравља Мехо Махмутовић. Вучић је добио највећи медијски простор, али су се и остали присутни обратили медијима. Сви сем министра здравља.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  ЛОНЧАР: Kада смо силом натерали родитеље да вакцинишу децу то је дало резултате …

Током данашњег дана министар здравља присуствовао је потписивању уговор о кинеској донацији за изградњу две најмодерније лабораторије за коронавирус, када је државну делегацију предводила премијерка Ана Брнабић. Међутим, ни данас није добио реч.

Министар здравља није виђен ни током викенда кад је председник Вучић обилазио складиште у Kрњешевцима надомак Београд, где је смештена опрема набављена за потребе здравствених установа, које функционишу у оквиру његовог ресора. Тада су, рецимо, у пратњи Вучића били министар финансија Синиша Мали и директор БИА Братислав Гашић.

Једно од последњих министрових обраћања у јавности било је његово учешће на конференцији за новинаре у Палати Србија 28.марта, на којој су учествовали и лекари – чланови кризног штаба. Министар је тада доста смирено, али директно упозорио грађане да је оно што се могло видети на улицама Београда те сунчане суботе ризично понашање када је у питању ширење епидемије.

“Не знам да ли схватате само једну ствар да ови људи који се сада налазе на улици, грле и љубе су најозбиљнији кандидати да сутра буду на респиратору. Најљубазије вас молим да размислите како су са таквим понашањем прошли грађани Италије”, рекао је том приликом Лончар.

Заједничка конференција са премијерком 20. марта
Појављивање у јавности које би можда могло да буде кључ министровог садашњег “невидљивог” статуса је оно 20. марта. Тада је премијерка Ана Брнабић саопштила да је коронавирус у Србији однео прву жртву. На конференцији за новинаре сем ње били су министар здравља, као и лекари – чланови Kризног штаба. Међутим, причала је само премијерка.

Након њеног подужег излагања, дозвољено је само једно питање и то јавном сервису. То је изазавало незадовљство новинара, који су захтевали одговоре на своја питања. Таква реакција је разљутила премијерку која је почела да се расправља са појединим новинарима.

Прочитајте још:  Скупштина Србије усвојила Закон о експропријацији

“Е свака вам част, ја се сакрила нисам, Александар Вучић се сакрио није. Два сата сваки дан одговарамо, као и наши стручњаци. Мислите да то није транспарентно јер једно вече не можемо да кажемо да има само једно питање. Је ли то превише да тражимо? Је ли то превише да молимо?”, врло бурно је реаговала Ана Брнабић. Устала од стола, гурнула столицу и напустила салу за конференције.

Лончар, међутим, није одмах кренуо за својом шефицом, већ је остао последњи у сали покушавајући да изглади ситуацији са седмом силом, чак и у тренутку када су остали чланови Kризног штаба напустили салу.

“Нико никога није напао. Схватите само ситуацију. Тренутно имамо нешто што се дешава, морамо да одемо. Молим вас мало стрпљења, а сутра обећавам бићемо овде одвојићемо све време које је потребно и одговорити на сва питања. Молим вас за само мало разумевања, немојте да ову ситуацију претварамо у нешто друго” понављао је Лончар покушавајући да разреши премијеркин сукоб с новинарима.

Након тога министар је присуствовао конференцијама за новинаре Kризног штаба заједно са лекарима, али није имао заједничких са премијерком.

Да ли је министрова медијска “изолација” последица његовог недовољног солидарисања са премијерком у бесном наступу према новинарима, тај одговор нисмо могли да добијемо у кабинету Зорана Лончара.

Да подсетимо, министар Лончар је био један од најекспониранијих представника државе на почетку кризе. Лончар је био тај који је 6. марта објавио да је у Србији потврђен први случај коронавируса. Такође, 11. марта донео је наредбу којом се забрањују окупљања на јавним местима у затвореном простору за више од 100 људи, што је био правни основ да се у време пандемије не састаје Скупштина Србије. Током првих недеља кризе, врло често се појављивао на конференцијама за новинаре заједно са лекарским делом Kризног штаба.

Прочитајте још:  Свечано устоличење: Др.смрт се поклонио новом шефу СЗО у Србији

Међутим, његове медијске активности су изненада престале пре десет дана.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Где је нестао министар: Медијска изолација Златибора Лончара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *