Колико су поуздани тестови на вирус корона

0

(Фото: Tanjug/AP/Daniel Cole)

Узимање брисева за тестирање на ковид 19 у Србији се сада може обавити и у специјалним амбулантама домова здравља, а због укључивања већег броја лабораторија које обрађују узорке резултати се више не чекају данима већ се добијају у року од 24 сата. Надлежни су најавили да ће у земљи кренути са масовнијим тестирањима како би се открили они који су заразни и да се се болест не би преносила даље. Међутим, има мишљења да наша држава не располаже великим бројем тестова, да они нису поуздани, да грађани данима живе у неизвесности док им се не јаве резултати тестирања… У Министарству здравља кажу за „Политику” да су сви тестови набављени у складу са препорукама Светске здравствене организације и да сваки тест, свуда у свету, има одређена одступања.

– Све лабораторије које су почеле да раде тестирање опремљене су у складу са препорукама СЗО и стандардима који су прописани за ковид 19 и раде у складу са важећим протоколима – наглашавају у ресорном министарству.

Иако наши епидемиолози кажу да се све ради по најсавременијим стандардима, постоје мишљења да се у Србији тестира најмањи број људи у односу на број становника.

Према подацима који су обелодањени ових дана на једном страном сајту, у Србији се 842 особе тестирало на милион становника. Према поменутом параметру, по броју тестираних у односу на број људи који живе у одређеној држави, иза наше земље су се нашли само Албанија, Еквадор и Грузија.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Професор др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог из Ниша и члан Кризног штаба за сузбијање вируса корона у Србији, каже за наш лист да свака земља одговара за своје податке, да треба водити рачуна о српском, а не о неком другом сценарију и да је чињеница да се обухват тестирањем код нас временом проширио.

Прочитајте још:  У дечјим играчкама и до 300 одсто више штетних хемикалија

– У почетку су предност за тестирање имали они који су се у тешком стању са симптомима респираторне болести нашли у клиникама, као и здравствени радници, да би се на време реаговало ако је неко оболео и очувао здравствени систем. Сада се тај број драстично проширио и повећава се број тестираних, а одлично је и то што се сада узорци узимају и у специјализованим амбулантама домова здравља. Не желим да коментаришем како се то ради у земљама у региону, јер свако одговара за своје резултате. Тестова има сасвим довољно – каже др Тиодоровић.

У случају да неко има негативан тест, а лошу клиничку слику, тестирање се понавља. Наш саговорник напомиње да су стручњаци из Кине који су дошли у нашу државу да помогну, објашњавали да су изузеци случајеви код којих је пет, шест пута тест био негативан пре него што је утврђено да је неко оболео од ковида 19.

– Није тачно да тестови које користимо нису добри. Треба имати на уму да није само тест метода захваљујући којој се одлучује да ли ће неко бити смештен у клинику, јер постоје и други параметри који указују да је болест присутна. Више се не чека на резултат тестирања дуже од 24 сата, а могуће је да се, ако је од некога узет узорак ујутру већ поподне зна резултат. Сва опрема у лабораторијама функционише добро. Имамо 12 лабораторија које обрађују узроке на присуство ковида 19. Лабораторија у Батајници може највише тестова дневно да обради. Мислим да је код нас погрешан израз масовно тестирање, јер то нико у свету не може да постигне, већ је прави израз за оно што радимо обимније тестирање –појаснио је др Тиодоровић.

Прочитајте још:  Брнабић: Број респиратора је државна тајна, имамо их довољно, пензионерима по 4.000 динара

А какав је поступак да би се неко тестирао? Особа која има неке од симптома вируса корона или је била у контакту са зараженом особом, треба да оде у специјализовану ковид амбуланту, коју поседује сваки дом здравља и која има засебан улаз. Ту ће лекари да узму особи брис из грла и послати га на обраду у неку од лабораторија. Лекар прегледа пацијента, вади му се крв и прате се два важна параметра: да ли је енормно порастао ЦРП и да ли је дошло до пада леукоцита. Осим тога, обавља се и снимак плућа на рендген апарату. У случају оболелих од ковида 19 не вреди „слушање” плућа, напомиње др Тиодоровић, јер код вирусних инфекција ништа не може да се „чује”, што је једна од замки у постављању дијагнозе. Уколико особа има теже симптоме, за сваки случај се, и пре него што стигну резултати тестирања, шаље на неку од ковид клиника.



Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *