Студија са Харварда: Већа стопа смртности од коронавируса повезана са загађењем ваздуха

0

(Фото: Profimedia)

Американци у заједницама с већим нивоом загађења смогом су у већем ризику од смрти коју проузрокује ЦОВИД-19, према новој студији која указује да се оштећења ткива због коронавируса погоршавају дуготрајним излагањем загађеном ваздуху.

Научници са харвардске школе јавног здравља “Т.Х. Цхан” анализирали су податке из више од 3000 америчких округа како би утврдили да ли постоји веза између малих повећања дуготрајног излагања ситним честицама загађења и знатно веће стопе смртности од коронавируса, преноси Н1.

Научници су израчунали дугорочне просечне концентрације ситних честица загађења које оштећују плућа, ПМ2.5 честице, од 2000. до 2016. и упоредили их са више од 7000 смртних случајева од ЦОВИД-19 до 4.априла.

Утврдили су да је пораст од само једног микрограма по метру ПМ2.5 честица повезан са 15 одсто раста стопе смртности од коронавируса.

Франческа Доминићи, професорка биостатистике на Харварду и једна од аутора студије рекла је да је истраживање спроведено брзо због наглог скока броја умрлих и “моралне обавезе” да се осигурају информације у овој здравственој кризи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Научници су објавили своје закључке и пре објаве рада и без научних рецензија истраживања у нади да ће подаци моћи да се користие у спречавању смрти од коронавируса.

Доминићи је рекла да њихово откриће указује на то да би здравствени радници требали да уложе додатне напоре у најзагађенијим заједницама где здравље људи годинама пати због изложености смогу.

“То су заједнице у којима је требало интензивно спроводити превентивне мере попут социјалног, односно физичког дистанцирања”, рекла је професорка .

“Ако оболите од ЦОВИД-19 можете да имате лошије изгледе од неког другог због тога што су ваша плућа већ упално промењена због дуготрајне изложености загађењу”.

Прочитајте још:  Канцелар Аустрије: Од фебруара обавезна вакцинација за све старије од 18 година

Харвардски научници истичу да њихова нова сазнања указују на важност мера против загађења ваздуха у заштити људског здравља током и након епидемије ЦОВИД-19.

Здравствени стручњаци такође истичу да ти подаци пружају нови доказ о кратковидости одлука о одлагању или ублажавању мера против загађења ваздуха.

“Ти подаци показују да је превише Американаца истовремено суочено с вишеструким претњама њиховим плућима које заједно могу да појачају међусобно деловање”, каже председник америчког удружења за здравље плућа Харолд Вимер.



Недељник

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *