Европски див на коленима: Привреда страдала, 800.000 људи отпуштено са посла

0

(Фото: Weather Bell)

Високи удео туризма у привреди, много запослених на одређено време и велики значај малих и средњих предузећа главни су фактори због којих економски аналитичари предвиђају да ће шпанска привреда највише страдати у Европи од пандемије вируса корона, пише хрватски Пословни дневник.

Шпанија је једна од најпогођенијих европских држава пандемијом, с обзиром на то да је према последњим подацима заражено 148.220 особа, а 14.792 их је умрло.

У истраживању које је објављено ове недеље наводи се да ће Шпанија због болести Ковид-19 економски „пропатити“ више од осталих држава, пошто би се вредност привреде ове године могла срушити за чак 15,5 одсто. Уз то, буџетски дефицит највероватније ће скочити на 12,5 процената БДП-а, преноси Фајненшел тајмс.

Ове прогнозе су врло песимистичне, али и процене осталих аналитичара како је ове године вероватнији пад шпанског БДП-а од 10 одсто уз истовремени мањак у трезору објективно наговештавају праву економску катастрофу на Пиринејима.

То ће додатно повећати и задуженост земље. Са садашњих 100 одсто БДП-а јавни дуг могао би нарасти на 120 одсто вредности привреде.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Негативне последице пандемије већ се осећају и на тржишту рада које се последњих неколико година приметно почело опорављати од прошле кризе, иако је стопа незапослености у оквирима еврозоне и даље високих 14 одсто.

Последњи подаци показују да је укупна радна снага од 19 милиона запослених смањена за више од 800.000 људи који су се пријавили на завод за запошљавање. Истовремено, влада субвенционише плате за 6 милиона радника како би спречила велики удар на тржишту рада.

Прочитајте још:  Компанија Фајзер затражила од америчких регулатора да одобре експерименталну пилулу против коронавируса

Суморне макроекономске прогнозе главни су разлог зашто Мадрид, уз Рим, најгласније захтева усвајање европског плана о „корона обвезницама”, заједничком дугу за које би гарантовале све европске чланице, наводи Блиц.

Новац прикупљен издавањем таквих обвезница искористио би се за економски опоравак Европе од тренутне здравствене кризе, али томе се опиру северне чланице еврозоне.

Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *