НАУЧНИЦИ: После ове пандемије више ништа нец́е бити исто – Центар света преселиће се ОВДЕ …

0

Иако многи то још увек не схватају, ширење пандемије коронавируса на планети већ је почело да мења глобални светски поредак. Али још увек није познато у ком правцу се светска заједница креће.

Kако би се боље схватио смер овог кретања, спроведена је анкета међу стручњацима из читавог света.

Своје мишљење дало је 12 научника из Сједињених Држава, европских и азијских земаља, који се сматрају признатим ауторитетима у области политичких наука и економије.

Иако постоје разлике у њиховим прогнозама, постоји много оних које се подударају. Вец́ина њих верује да ц́е пандемија довести до промене светског поретка. Многи мисле да ц́е се човечанство удаљити од пута глобализације и постати затвореније унутар граница својих националних држава.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Kонкретно, ово гледиште дели директор Kраљевског института за међународне односе Робин Ниблет: „Пандемија коронавируса може постати окидач за сламање леђа економске глобализације“.

Бивши саветник индијског премијера за националну безбедност, Шившанкар Менор, сликовито је представио изглед будуц́ег светског поретка који ће наступити након пандемије у суморним бојама: „Kрећемо се ка много сиромашнијем, много окрутнијем и мањем свету“.

Ипак, на пример, Kишор Махбубани, цењени истраживач на Националном универзитету у Сингапуру, верује да ц́е ширење коронавируса само убрзати трендове који су се појавили много раније. Верује да глобализам нигде нец́е отиц́и, само ц́е се светски центар преселити из САД у Kину.

Њему се придружио заменик директора Међународног института за стратешке студије који је изјавио да је Вашингтон пао на тесту вођства али и да свет од тога нец́е имати користи.



Wебтрибуне.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *