Новина у ванредном стању: И грађани који немају здравствену књижицу морају да се лече у болницама

(Фото: В. Веизовић / Васељенска ТВ)

И они грађани Србије који немају здравствену књижицу нити плаћено осигурање, а имају симптоме короне, моћи ће да се лече током ванредног стања уведеног због епидемије.

Непоседовање здравствене књижице није препрека да се и тим пацијентима у време ванредног стања пружи адекватно здравствено лечење, потврдио је Спутњику саветник директора Републичког фонда здравственог осигурања Немања Великић.
Он подсећа да је тако одлучено још на самом почетку епидемије у Србији, али и напомиње да није згорег подсетити на тај битан податак, ако је неко ко нема књижицу у дилеми, да ли може да се лечи.

„Апсолутно, током ванредног стања због епидемије короне, сви грађани Републике Србије су у истом положају. Значи, имали оверену књижицу или не, били осигураник или не, остварујете право на здравствену заштиту. Свако код кога се посумња на симптоме короне, бива збринут у здравственој установи без икакве књижице, упута, било чега“, недвосмислен је Великић.

Мало је грађана који немају здравствену књижицу

У Србији, иначе, врло мали број грађана нема здравствено осигурање – неколико десетина хиљада. Тако је према податку који се односио на замену „папирних“ здравствених књижица пластифицираним, Републички фонд за здравствено осигурање пре више од годину дана урадио 7.076.667 здравствених картица. Крајњи рок за њихово преузимање, што је иначе урадио највећи број грађана, је 31. децембар ове године.

„Свако остварује право на здравствено осигурање по неком основу. Ако неко није запослен то не значи да нема право на здравствено осигурање. Он је пријављен као студент, ученик, као дете, као незапослен на бироу рада и вуче осигурање по неком основу“,објаснио је саговорник Спутњика.

Здравствену књижицу у ствари нема само онај ко је из неког разлога није извадио, али ни то, како подвлачи, у овој ситуацији ванредног стања није сметња да сви буду медицински збринути. Довољно је да се, ако посумњају на симптоме коронавируса, јаве у ковид амбуланту при дому здравља.

Мира Канкараш Тркља / Спутњик

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.