Након мачака и паса, Кина ће ускоро клонирати коња

1

(Фото: Пиксибај)

Након клонирања пса и мачке, Кина ће имати клонираног коња у јулу. Процедура клонирање овако велике и сложене животиње је прилично компликована, али у кинеској биотехнолошкој компанији су разрадили цео пројекат, а животињу ће поклонити тркачком клубу.

Новинар шпанске редакције Спутњика је разговарао са председником биотехничке компаније у Пекингу, који детаљно објашњава пројекат.

„Коњ чији материјал узимамо је већ прилично стар, има више од 20 година и то је шампионски коњ, учествовао је на олимпијским играма и током ’каријере‘ је постигао веома добре резултате“, открио је Ма Јудонг, председник компаније „Синогене“.




Његова биотехничка компанија са седиштем у Пекингу 2018. клонирала је 20 паса и јула прошле године први пут клонирала маче. Тек након свих ових успеха, компанија је почела да размишља о клонирању коња.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Клонирање коња је веома захтеван задатак
„Коњ је животиња са јако добрим особинама и његова комерцијална вредност је прилично висока. Такође узимамо у обзир потребе купаца приликом избора животиња за клонирање“, рекао је Ма.

Коњ је прилично велика животиња у поређењу с мачком или псом, а технологија његовог клонирања је несумњиво сложена.

„Специфичности репродуктивне функције коња су такве да се може ождребити један ждребац. Јајник се оплођује за време овулације. Поред тога, кобила има прилично дугу трудноћу, више од 11 месеци, око 330 дана. Ове карактеристике су јасно указале да процес клонирања неће бити веома брз“, наставио је стручњак.
Поред тога, са технолошког становишта, у случају клонирања мачака или паса, јајник трудне мајке може се трансплантирати готово одмах. У случају коња, ембрион мора сазрети до одређеног нивоа у епрувети, пре него што се пресади, тако да захтеви за узгој плода у епрувети нису мали.

Прочитајте још:  Ратни бродови Русије и Кине приближили се Аљасци: САД у паници




Животни век клонираних животиња исти као и код „природних“
Што се тиче животног века и здравља, клониране животиње не показују разлике у поређењу са животињама природног порекла. Самим тим, животни век клонираних коња готово је исти као и код обичних коња, око 20 година.

Пошто је клонирани коњ имао значајне успехе у спорту, након рођења свог клона „Синогене“ га жели поклонити спортском клубу, где ће имати потребну обуку за учешће на тркама.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Након мачака и паса, Кина ће ускоро клонирати коња

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *