Фајон и Билчик: Државе Западног Балкана да омогуће рад парламената

0

Тања Фајон (Фото: Н1)

Председавајућа Делегације Европског парламента за Србију Тања Фајон позвала је у среду власти држава Западног Балкана да омогуће рад парламената током пандемије коронавируса.

“Позивам власти држава Западног Балкана да осигурају уставну улогу парламената у надгледању мера предузетих за борбу против ЦОВИД-19. Суспендовање демократије није опција у овим тешким временима”, написала је Фајон на Твитеру.

Она је у објави означила и известиоца Европског парламента за Србију Владимира Билчика, као и Европски парламент.

У реакцији на твит Тање Фајон, Билчик је написао да, како се припрема пленарна седница Европског парламента ове недеље, ова институција наставља да прати развој догађаја на Западном Балкану.

“У овим временима кризе без преседана, од кључног је значаја да парламенти држава кандидата наставе да играју своје уставне улоге”, написао је Билчик.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је додао да парламенти морају да надзиру мере предузете за борбу против ширења и утицаја ЦОВИД-19, јер они представљају глас грађана.

“Демократија не сме да буде жртва пандемије”, закључио је известилац за Србију.

Од избијања пандемије коронавируса у региону почетком марта, са редовним активностима наставили су парламенти Албаније, Босне и Херцеговине и Kосова. У Црној Гори је наставио да се састаје колегијум председника, чији су део председник Скупштине и председници посланичких група.

Парламенти Србије и Северне Македоније, који су претходно распуштени због расписивања редовних, односно ванредних избора, нису поново сазвани чак ни поводом проглашавања ванредног стања у ове две земље.

У Србији је председница Народне скупштине Маја Гојковић образложила неодржавање седнице препорукама Владе о неокупљању већег броја људи.

Прочитајте још:  Вучић улазак у Европску унију назвао приоритетом Србије

Свих 27 парламената земаља Европске уније учествовало је у доношењу ванредних мера у државама чланицама.

ЕБВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *