Аустрија и даље инсистира на споразуму о повратку миграната у Србију

(Фото: Jeff J Mitchell/Staff/Getty images)

Аустрија намерава да одбијене тражиоце азила протера у Србију, и с тим у вези је одговарајући споразум потписао, пре годину дана, тадашњи министар унутрасшњих послова Аустрије Хеберт Кикл, чији наследник, актуелни министар полиције, Карл Нехамер каже да и даље намерава да примењује овај пројекат.
Министарство је, у одговору посланићки упит странке Неос, поручили да је споразум у складу са програмом актуелне владе, која има за циљ да билатералним споразумима ојача европско управљање мигрантским таласима.

До сада нити један одбијени тражилац азила није, на основу овог споразума, из Аустрије протеран у Србију.

На посланички упит Министарство унутрашњих послова Аустрије пренело је да је споразум потписан 24. априла 2019.гдоине, а циља група истог су „странци који се илегално налазе у Аустрију, код којих постоји правоснажна одлука о протеривању, а није могуће враћање у земљу порекла, и који имају довољну везу са Србијом“.

За последњи критеријум је, према Министарству, довољно да је лице које треба да се протера, преко балканске руте путовао преко Србије у ЕУ.

Министар Нехамер указао је да намерава да се придржава овог договора, који предвиђа и финансирање смештаја у Србији.Министарство у одговору на посланичко питање истичу да је смештај замишљен у отвореном облику, то јест избеглице не треба да буду затворене, као и да Србија мора да се придржава свих међународних правила, те мора дозволити и приступ организацијама за заштиту људских права.

Да ли ће бити засебан центар за избеглице које се враћају из Аустрије или ће бити смештене у засебне смештаје није одговорено из Министарства на додатно питање агенције АПА, већ се наводи да је то у надлежности Србије.

О детаљима, како је наведено, треба још да се разговара са Србијом, и истиче се да је услед коронавирус кризе илузорно и помислити на протеривање.

Иначе споразум је склопљен на неодређено време и може бити раскинут од било које стране потписнице.

Колико овај пројекат кошта Аустрију остало је, такодје, неодговорено.

– Оно што је министар Кикл без знања јавности договорио само се наставља од стране нове владе – критковала је посланица Неос Сстефани Криспер.

Она је за АПА рекла да је овај пројекат међународно правно и морално за одбијање.З. М. – Вести

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.