Јура најавила кршење мера епидемиолога и града о редукцији рада?

Јура је данас „обавестила“ свих 2.500 запослених у фабрици у Нишу да ће она „почети да ради у пуном капацитету“ 24. априла, упркос одлукама нишког Штаба за ванредне ситуације као и препорукама епидемиолога Владиног Kризног штаба и нишког Института за јавно здравље да у једној смени може бити максимално 50 радника на 5000 квадратних метара.

Према доступним подацима, нишка фабрика Јуре има око 20.000 квадрата.

– Обавештавају се сви запослени у Јура корпорацији да ће фабрика у Нишу почети са радом у пуном капацитету 24. априла, узевши у обзир да период од 14 дана утврђен одлуком Kризног штаба града Ниша истиче 23. априла. Запослени који буду радили имаће право на додатни бонус у складу са одлуком послодавца од 9. априла, са којом су запослени већ упознати.

Запослени који због епидемиолошке ситуације и даље не желе да раде, могу користити годишњи одмор, о чему је потребно да обавесте своје непосредне руководиоце – наводи се у обавештењу.

У одлуци нишког Kризног штаба на који се Јура позива, међутим, не наводи се да ова компанија може радити „у пуном капацитету“ по истеку 14 дана од њеног доношења. Одлука, наиме, предвиђа редукцију рада до даљег за Јуру и друге компаније које имају сличан број радника и површину производни хала.

У тој одлуци, иначе донетој 9. априла, наводи се да, на основу препоруке Института за јавно здравље, сви послодавци на територији града којима у једној смени ради више од 50 радника убудуће „могу имати максимално 50 запослених у смени на 5000 квадратних метара површине“, као и да морају обезбедити растојање између радника од најмање два метра, обавезну употребу маски и рукавица, те подизање хигијенских мера на највиши ниво. Ове мере су начелне и нису орочене.

Јура је, пак, своју намеру да започне рад „у пуном капацитету“ засновала на делу одлуке нишког Штаба у којој се наводи да су послодавци, уколико то не могу да испуне, „дужни обуставити рад на период од 14 дана, колики је максимални инкубациони период за ЦОВИД 19“. Спровођење одлуке контролисаће инспекција рада у Нишу.

Безбедносне и друге услове рада у Јури контролисати су пре више од недељу дана епидемиолози нишког Института и инспекција рада. Kонтроле су уследиле након вишедневних протеста радника, који нису хтели да уђу у погоне, жалећи се да међу њима има оболелих од коронавируса, а да у фабрици нису обезбеђене заштитне маске и рукавице, као ни препоручена социјална дистанца.

Они су казали да због специфичног процеса производње „дишу једни другима у врат“, а да су аутобуси који возе раднике до посла препуни.

Након одлуке нишког Штаба, Јура је обавестила запослене да ће, „као друштвено одговорни субјекат“, поштовати препоруке нишког Института за јавно здравље, као и одлуке нишког Штаба и Владе Србије, тако да ће на 5000 квадрата бити максимално 50 радника.

Такође, нико од запослених неће бити у обавези да ради уколико то не жели и уколико је уплашен за здравље своје породице. Ипак, компанија је и у том обавештењу навела да ће 24. априла „кренути са радом у пуном капацитету“.

Данас

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.