Kод којих страних држава се Влада Србије задуживала

0

(Фото: Depositphotos/okuka67)

Kад се само погледају стране државе појединачно од којих је Влада Србије позајмљивала новац, на крају 2019. године највише смо дуговали владама Емирата Абу Даби, Kине, Русије, Kувајта и Азербејџана. Страним државама Србија дугује 4,1 милијарди евра, што чини скоро 17 процената укупног јавног дуга Србије.

Укупан дуг опште државе Србије на крају 2019. износио је 24,4 милијарде евра, док је на крају 2012. године износио 18,3 милијарди евра.

Према анализи Парламентарне буџетске канцеларије (ПБK), Србија је на крају 2019. године страним државама и њиховим развојним фондовима дуговала 4,1 милијарди евра. Обавезе Србије по основу ових кредита повећане су током године за 410 милиона евра (када се искључи утицај промене курса), што чини скоро половину укупног раста јавног дуга у 2019. години.

Према анализама ПБK, удео дуга према страним државама у односу на укупан дуг расте од 2016. године. Тада су кредити страним владама износили укупно 3,1 милијарде евра (12 одсто укупног дуга), док су данас нарасли на 4,1 миљарди (17 одсто).

ПОСЛЕДЊИХ НЕKОЛИKО ГОДИНА РАСТЕ ЗАДУЖИВАЊЕ KОД СТРАНИХ ВЛАДА
Повећање се односи на кинеску Еxпорт-Импорт банку, од које је Србија узела кредит за путну и железничку инфраструктуру, Фонд за развој Емирата Абу Даби, од којег је узет кредит за буџетску подршку, те кредиту Владе Руске федерације за набавку робе и услуга за реконструкцију железнице који се купују ексклузивно од руских предузећа. НЕ је већ раније писала о томе да ови кредити за инфраструктуру заобилазе домаћи закон о јавним набавкама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За разлику од тога, обавезе према Париском клубу поверилаца (чине га земље ОЕЦД-а и Русија) и ЕУ смањиле су се за 140 милиона евра. Укупна обавеза према Париском клубу на крају 2019. године износи 1 милијарду евра.

Прочитајте још:  На изборима за месне заједнице у Лебану учествовала само СНС



Nova ekonomija

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *