“Ово је тренутак истине за ЕУ – или 400 милијарди евра или распад”: Драматична изјава Макрона

0

Емануел Макрон (Фото: TANJUG/AP PHOTO/BOB EDME)

Драматичне изјаве француског председника Емануела Макрона својеврсни су ултиматум богатијим и фискално одговорнијим земљама северне Европе да морају пристати на заједничко финансирање опоравка под условима јужних земаља или Европска унија више неће постојати јер ће, према његовом мишљењу, изгубити смисао.

Макрон је у Јелисејској палати дао интервју за Фајненшел тајмс у којем је поручио како ЕУ „нема избора“ него „издати заједнички дуг са заједничким гаранцијама“, а како би се финансирале чланице према њиховим потребама.

Познато је да се Немачка и Холандија противе тој идеји. Макрон инсистира да је ово „тренутак истине“ за Европу, за њено заједничко тржиште и солидарност током пандемије. „Ако ово не учинимо данас, кажем вам да ће популисти победити – данас, сутра, дан након тога, у Италији, можда Француској и другде“, драматично је нагласио Макрон .

Француска тражи додатних 400 милијарди евра алокације из ЕУ прорачуна на средства која су већ осигурала Европска централна банка и остале ЕУ институције. На питање шта ће се догодити ако се не постигне споразум око таквог фонда, хоће ли доћи до колапса еврозоне, Макрон је одговорио експлицитно:

„Да, морамо бити јасни – и европске идеје… Не можете имати заједничко тржиште ако неке жртвујете.“

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Очигледно је да се у ЕУ одвија огромна финансијска драма, као и да су јуже земље свесне како дугорочно више не могу контролисати путање фискалних дугова. Истовремено, сада су већ и јавне финансије северних земаља такође врло затегнуте па не желе угрозити своје националне економске, здравствене и социјалне системе помажући југу.

Прочитајте још:  Камионџија се залетео на руску амбасаду у Ирској

У ситуацији кад значајно расту приноси односно цена италијанског дуга у односу на цену по којој се задужују Немци, очигледно је да се управо чистом финансијском механиком тренутно још више продубљује јаз између групе јужних и северних земаља.

Макронова је процена како су многе земље ионако већ погазиле одреднице ЕУ споразума па финансирају последице ЦОВИД-19 кризе изван договорених оквира.

„Ми ћемо национализовати наднице и П&Л (profit and loss – финансијске рачуне) скоро свих наших бизниса… Све наше економије, укључујући оне либералне то раде. То је против свих правила, али је тако.“

Макрон је рекао како је у константном дијалогу с немачком канцеларком Ангелом Меркел и холандским премијером Марком Рутеом око финансирања опоравка ЕУ. Уз то је подсетио како се не би требала поновити грешка какву је направила Француска кад је након првог светског рата инсистирала на репатријацији од Немачке, што је резултирало Хитлеровим популизмом и катастрофом другог светско рата. Макрон сматра како данас свету треба нешто попут Маршаловог плана или „хеликоптерског новца“.

(jutarnji.hr)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *