Данас је ВЕЛИКА СУБОТА: Сазнајте шта све треба да урадите на овај дан, а ако учините добро дело ВИШЕСТРУКО ће вам се вратити

0

(Фото СПЦ)

У питању је други дан хришћанске жалости, након Великог петка када је Христ разапет на Голготи, због чега се и Велика субота, коју је према веровању Исус Христос провео у Хаду, подземљу, и проводи се у молитви и тишини.

Јутрење Велике суботе у новије време не служи се рано изјутра, већ на Велики петак увече. Пред Христовим гробом, уз кађење и држање свећа, врши се слика Христовог погреба.

Велика субота је дан уочи Васкрса у коме се завршавају послови неопходни за дочек великог празника. Спрема се и чисти кућа, приправља одећа, боје јаја, по правилу изјутра обавезно пре изласка сунца. У Хомољу се меси колач – васкршњак – окићен босиљком, као и мањи колачићи.

Најраширенији назив за данашњи празник је Велика субота, али се у неким крајевима овај дан зове и Страшна субота, Завалита субота, Црвена субота и Дугачка субота. Сви ови називи подсећају на дуге Христове мука на распећу.

Стари верују да се због тога на данашњи дан обавезно треба учинити неко добро дело или уделити милостиња сиромашнима, верује се да ће се то вишеструко вратити доброчинитељу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На Велику суботу се не ради у пољу и жене не раде ручне радове. У кућама које су имале смртни случај, јаја се фарбају у тамно црвено, црно или “масте” у чађи. Јаја, сходно народном веровању, ваља да боје искључиво жене.

Поноћном Васкршњом литургијом завршавају се дани жалости и почиње Ускрс – најрадоснији хришћански празник и време велике радости за вернике широм света.



Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *