Данас је ВЕЛИКА СУБОТА: Сазнајте шта све треба да урадите на овај дан, а ако учините добро дело ВИШЕСТРУКО ће вам се вратити

(Фото СПЦ)

У питању је други дан хришћанске жалости, након Великог петка када је Христ разапет на Голготи, због чега се и Велика субота, коју је према веровању Исус Христос провео у Хаду, подземљу, и проводи се у молитви и тишини.

Јутрење Велике суботе у новије време не служи се рано изјутра, већ на Велики петак увече. Пред Христовим гробом, уз кађење и држање свећа, врши се слика Христовог погреба.

Велика субота је дан уочи Васкрса у коме се завршавају послови неопходни за дочек великог празника. Спрема се и чисти кућа, приправља одећа, боје јаја, по правилу изјутра обавезно пре изласка сунца. У Хомољу се меси колач – васкршњак – окићен босиљком, као и мањи колачићи.

Најраширенији назив за данашњи празник је Велика субота, али се у неким крајевима овај дан зове и Страшна субота, Завалита субота, Црвена субота и Дугачка субота. Сви ови називи подсећају на дуге Христове мука на распећу.

Стари верују да се због тога на данашњи дан обавезно треба учинити неко добро дело или уделити милостиња сиромашнима, верује се да ће се то вишеструко вратити доброчинитељу.

На Велику суботу се не ради у пољу и жене не раде ручне радове. У кућама које су имале смртни случај, јаја се фарбају у тамно црвено, црно или „масте“ у чађи. Јаја, сходно народном веровању, ваља да боје искључиво жене.

Поноћном Васкршњом литургијом завршавају се дани жалости и почиње Ускрс – најрадоснији хришћански празник и време велике радости за вернике широм света.Новости

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.