Ни у лабораторији ни на пијаци животиња – вирус је настао неколико месеци пре Вухана?

0

(Фото: Getty Emanuele Cremaschi Stringer)

Kоронавирус је вероватно прешао на људе први пут у јужној Kини и то месецима пре избијања епидемије у граду Вухану, открила је нова студија, пише Раша тудеј.

Мапирајући “мрежу” гена коронавируса и пратећи мутације током времена, тим истраживача које предводи генетичар са Kембриџ универзитета утврдио је да је прва инфекција Цовид-19 могла да настане још у септембру јужно од Вухана.

Патоген је могао да има човек који га је носио пре него што је вирус мутирао у смртоноснији облик.

“Вирус је можда пре неколико месеци мутирао у коначни облик који утиче на људе, али је остао унутар слепог миша, друге животиње или чак човека неколико месеци а да није инфицирао друге људе”, рекао је генетичар Петер Форстер.

Он и даље ради на истраживању о пореклу вируса, а како је навео, вирус је почео да се шири међу људима између 13. септембра и 7. децембра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Већ неко време круже различите контроверзне приче о настанку вируса, а амерички председник Доналд Трамп оптужује Пекинг за глобалну здравствену кризу.

Трамп је у више наврата оптуживао ту земљу за “заташкавање” у раним фазама њеног избијања, инсистирајући на томе да је Светска здравствена организација помогла кинеским званичницима да прикрију информације.



Б92

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *