“Шта ће нам избори, кад нас од јесени чекају откази”!

0

Парламентарни избори заказни за 26. април су одложени због пандемије изазване коронавирусом, а као могући датуми за њихово одржавање наводе се 28. јун или 5. јул. Међутим, с обзиром на све проблеме економске природе са којима се Србија сусреће, и са којима ће се тек сусрести када прође ванредно стање, питање је да ли су нам избори сада неопходни и да ли је паметније новац за изборе уложити у економски опоравак земље и потпуно заустављање пандемије?

Од доласка Српске напредне странке (СНС) на власт, за првих пет година само 2013. није било избора. Скоро свих пет година било је што редовних, што ванредних избора који су коштали нешто око 80 милиона евра.

С обзиром на то да су избори трошак, а да ће Србији бити преко потребан новац како би успела да, колико толико стане на ноге после целе ситуације изазване вирусом, зар није паметније новац који би отишао на изборе уложити у то?

Политички аналитичар Зоран Стојиљковић за Директно.рс каже да се он пита, изборе би одложио да наредну годину, чиме би се уштедела издвојена средства која нису мала и усмерила на помоћ најугроженијима.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Сву енергију треба уложити у анти – кризни менаџмент, јер се ради о кризи дубљој од оне 2008. Из овог “пренашминканог оптимизма” се до лета неће решити проблем. Проблеме отпуштања ћемо због рецесије и пада производње имати нарочито од јесени. Уместо да се енергија утроши ко ће понудити паметније решење, то ће код нас ући у кампању политичког блаћења и силну енергију ћемо у то уложити. Ми немамо политичку сцену и актере који кад уђу у кампању можете претпоставити да ће то бити позитивна кампања и да ће се бавити идејама, они ће се бавити међусобницима и то је у затвореном простору. Да ли је неко наиван да помисли да ће се медији отворити и да ће се и “отварањем медија” на месец дана нешто променити? Наравно да неће – рекао је Стојиљковић.

Прочитајте још:  Будите спремни: Србију у јануару чекају таласи отказа!

Он додаје да би то било решење да постоји институционални оквир, а пошто у случају одлагања избори не би били у изборној години, требало би порадити и на договарању пристојних изборних услова.

– Ово је само нашминкано. Треба спречити да неко добије изборе пре избора, а добиће изборе онај који има неконтролисан приступ медијима, новцу и вољи људи, условљавајући запослене партијским запошљавањем – рекао је Стојиљковић.

Да лето свакако није добар моменат за одржавање избора сматра и политиколог и политички аналитичар Бобан Стојановић.



– Свакако је најгори тренутак за изборе, међутим, ово су нам први редовни избори од 2012. и институционални оквир је такав да они морају да се одрже. Једини начин да се одложе јесте увођење ванредног стања, што се сада и десило и избори су прекинути – рекао је Стојановић.

Kако каже, не би узимао економску кризу, а ни то што су кампање скупе, више као фактор који би имао логике за некакво даље одлагање јесте заустављање пандемије и евентуални страх грађана од масовних скупова.

– Ипак, с обзиром на раније захтеве опозиције да се избори одложе посебним законом док се не створе услови за поштене и слободне изборе, а одговор власти да се избори могу одложити само у ванредном стању – сада власт ставља у позицију да мора да одржи изборе, иако ове две ствари нису за поређење. А, власти одговара да избори буду што пре, док трају ове економске мере (ако смо се питали зашто исплате минималаца иду од маја, а не од марта или априла, више је него јасно зашто) и док се може искористити кампања коју води власт у току ванредног стања. Наравно, ово све под условом да здравствено стање то дозволи. Ако не дозволи и ако епидемија у Србији потраје, онда ће нам избори бити најмањи проблем – рекао је Стојановић.

Прочитајте још:  Русофил Дачић: Већина грађана гласала проевропске партије



Директно

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *