Радницима “Маxија” и “Темпа” одбијено од плате за витамине и заштитну опрему?!

0
евра

(Фото: В. Веизовић / Васељенска ТВ)

Од првог дана на удару вируса су се осим медицинских сестара и лекара, нашли и запослени у продавницама и супермаркетима. Kонтакт са купцима је био неизбежан, а посебно су били угрожени они који су радили на касама. Додир са новчаницама, које је ко зна ко додирнуо, представљао је јасну опасност за сваког запосленог. Kолику – говори и то да су у Kини спалили велику количину новчаница и у Вухан послали новоодштампане!

Захтеви у јавности да запослени добију заштитну опрему и да продавнице док то не обезбеде не могу да раде, слабо су се чули. Поједини власници приватних продавница су на почетку чак забрањивали запосленима да имају маске јер је то одбијало купце!?

Валсници продавница и велики ланци су после неког времена ипак обезбедили заштитна средства за своје запослене. И таман кад смо мислили да то треба да се похвали стигла је заиста невероватна вест из “Делеза” власника “Маxија” и “Темпа”.

Ови огромни ланци су на почетку епидемије уместо маски и рукавица својим запосленима дали витамин Ц како би им ојачао имунитет. Свако ко прочита ову вест рећи ће: “Па, добро, и то је нешто. Показали су да бар мало брину. Дали су људима витамине…”. И то би било тачно да “Делезе” није, веровали или не, те витамине наплатио својим радницима!? Свакоме је од плате одбијено 130 динара. На исечку од плате јасно пише да им се то узима за давање у роби.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Да ствар буде гора некима од запослених је од плате одбијено преко 200 динара из чега су они закључили да је то за витамине, али и за маске и рукавице које су добили. Шта су све власници “Маxија” и “Темпа” зарачунали у тих неколико стотина динара није познато, али јесте познато да је људима узео 200 динара од ионако бедних плата које су између 34.000 – 40.000 динара.

Прочитајте још:  ГЛАСАЛИ, НЕ ГЛАСАЛИ, ИСТО НАМ СЕ ПИШЕ: Милатовић у Њујорку посјетио исламску, заобишао српску дијаспору!

“Делезе” у свом систему има у Србији око 13.000 запослених. И одлучио је да трошак од 20.000 евра пребаци на људе који раде последњих месец дана у скоро немогућим условима. Не може један велики “Делезе” да одвоји тај новац, него трошак пребацује на српског, бедно плаћеног радника

Занима нас да ли су такву одлуку донели за запослене у својој земљи, Белгији? Да наплате људима оно што су дужни да им обезбеде како би спречили да се разболе на радном месту.

Позивамо менаџмент “Делеза” у Србији да објасни за шта је од радника узео новац и да потом повуче ову скандалозну одлуку. Није ствар у новцу и тих 200 динара, поента је у односу према људима и поштовању оних који раде.

Ако менаџмент белгијске компаније то не уради, на потезу је држава.



Директно.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *