Почињу претње – родитељима прете новчане казне али и одузимање деце, ако одбију вакцинацију

4

(Фото: pixabay. com)

– У том случају детету се поставља привремени старатељ, који ће се старати о здрављу детета и уместо родитеља дати сагласност и тиме обезбедити да дете буде вакцинисано – кажу за „Данас“ у Министарству за рад, запошљавања, борачка и социјална питања, поводом изјаве министра просвете Младена Шарчевића да држава неће бити благонаклона према родитељима који одбију да вакцинишу децу и да ће они сносити санкције, међу којима је крајња – изузеће из породице.

Уколико родитељ не жели да вакцинише дете, чак и када је од стране професионалца медицинске струке процењено да такав поступак угрожава здравље детета и његово право на адекватну здравствену заштиту, суд опште надлежности у парничном поступку може делимично лишити родитеље родитељског права, односно може их лишити права да одлучују о праву детета на здравствену заштиту.

У Градском центру за социјални рад за „Данас“ објашњавају да је према Породичном закону измештање детета из примарне породице мера за којом Центар за социјални рад посеже у ситуацијама када је дете животно угрожено, када се налази у озбиљној и непосредној опасности, а постоји разуман повод да се верује да би непредузимањем ове мере дете било изложено даљем озбиљном угрожавању.



Дете се одузима када је животно угрожено

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– То су ситуације када родитељ злоставља дете, грубо занемарује, када напусти дете, не стара се о њему, израбљује га, подстиче на криминал или лоше навике, када дете навикава на алкохол…

Након процене стручњака да је дете угрожено и да је издвајање из породице у датим околностима најбоље за дете, она се измештају по хитном поступку.

Прочитајте још:  Отац претученог дечака: Лазар је модар и уплашен након мучког напада Албанаца (ВИДЕО)

У осталим ситуацијама (када није животно угрожено) право детета да живи са родитељима може бити ограничено само судском одлуком када је то у најбољем интересу детета – истичу у Градском центру за социјални рад.

У овом тренутку најчешћа казна према несавесним родитељима који одбијају имунизацију своје деце је новчана – од 30.000 до 150.000 динара.

То предвиђа Закон о заштити становништва од заразних болести.

Новчана казна се може заменити затворском – сваких хиљаду динара за један дан затвора.

У Прекршајном суду не знају на шта је Шарчевић мислио

Милан Мариновић, председник Прекршајног суда у Београду, каже за „Данас“ да у Закону о прекршајном поступку не постоји заштитна мера одузимања деце од родитеља.



Мариновић додаје да не зна на шта је министар просвете мислио, али да, што се тиче прекршајних судова, они неће, нити могу да изричу меру издвајања детета из породице, уколико родитељи одбијају да вакцинишу своју децу.

Захтев за покретање прекршајног поступка против несавесних родитеља подноси инспекција Министарства здравља, након инспекцијске контроле, када постоји сумња да је учињен прекршај и доставља га надлежном прекршајном суду.

Из Министарства здравља редакција овог листа није добила одговор колико је у последњих годину дана поднето захтева за покретање поступака против родитеља који су се оглушили о ову законску обавезу и како су за те случајеве сазнали.

Досад пријавили 228 родитеља

У Прекршајном суду у Београду током прошле године примљено је 222, а од почетка ове године шест захтева за покретање прекршајног поступка против родитеља који нису вакцинисали децу. У истом периоду донето је 119 осуђујућих пресуда.

Прочитајте још:  Смењен помоћник градоначелника Новог Пазара због критике Вучиће злоупотребе хуманитарне помоћи!

– Од свих осуђујућих пресуда у 44 је изречена новчана казна, а у 75 је учиниоцима прекршаја изречена прекршајна санкција опомена.

То значи да су пре покретања прекршајног поступка или после покретања, али пре доношења одлуке суда, родитељи одвели децу на вакцинацију, па су добили опомену, пошто су извршили своју обавезу.

Сврха није да родитељ буде кажњен већ да дете буде вакцинисано – објашњава Мариновић.

Од пресуда у којима је изречена новчана казна, у осам случајева одлука је укинута по жалби од стране другостепеног суда, а у преосталих 36 пресуда изречене су новчане казне и то: по једна казна од 5.000, 7.000, 50.000 динара, две казне од 15.000 динара, девет од 10.000 динара и 22 од 30.000 динара.



Закон не брани деци да иду у вртиће и школе

Законом о заштити становништва од заразних болести прописано је да дете не може да похађа предшколску или школску установу уколико није вакцинисано према календару обавезне имунизације.

Међутим, Закон о основама система образовања и васпитања прописује да је упис у основну школу обавезан за сву децу, што значи да је школа дужна да их упише у први разред, без обзира на њихов вакцинални статус.

Kада се одузимају деца

Уколико се процени да родитељи неадекватно врше све дужности из области родитељског права, односно злоупотребљавају или грубо занемарују вршење родитељског права, тада они могу бити у потпуности лишени родитељског права и дете ће бити одузето од њих, на основу судске одлуке.

Kада се дете одузме од родитеља, обавеза органа старатељства и других институција система, је да, због поштовања права детета (да се о детету старају његови родитељи пре свих), раде са родитељима на њиховом оспособљавању, како би знали да на адекватан начин врше родитељско право.

Прочитајте још:  Француски нобеловац: "Нећу се вакцинисати против ковида!" (Видео)

Уколико је родитеље могуће оспособити за вршење родитељских права, дете ће им бити враћено.

Уколико се установи да родитељи и након оспособљавања не могу да преузму функцију родитељства, дете им се трајно одузима, објашњавају у Министарству за рад, запошљавања, борачка и социјална питања.

Епидемиолози наглашавају је да је вакцинација важна за колективни имунитет јер се високим обухватом заправо штите и сви који из здравствених разлога нису могли бити вакцинисани.



(Блиц)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

4 утиска на “Почињу претње – родитељима прете новчане казне али и одузимање деце, ако одбију вакцинацију

  1. KLOBALISTICKE SLUGE DRUGOSRBIJANSKE
    ВICETE UNISTENI OD”PRAVOSLAVNIH SRBA”SA POSLEDNJIM KOLENOM….VASIM NAKOTIMA NA SRPSKOJ ZEMLJI.

    MNOGO STE SE OHRABRILI.
    SMRDECE TERAZIJE DO GROCKE OD VASIH LESINA POGANIH.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *