Ноћу копају и никог не питају: Турци траже угаљ на српским имањима на Косову и Метохији (Видео)

1

(Фото: Depositphotos/ sezerozger)

Мештани српског села Кузмина на централном Космету узнемирени радовима Турске компаније која изводи бушотине на њиховим њивама

Мештани српског села Кузмин надомак Косова Поља узнемирени су због радова односно бушотина које без икаквог званичног обавештења или дозволе власника на њиховим имањима изводи турска компанија “Бинди”.




Радове на копању бушотина које су према проценама мештана широке од два до три метра и дубоке више до стотину метара, радници ове компаније изводе ноћу и то тешким машинама које додатно стварају узнемиреност међу житељима .
-Не само да нам нису тражили дозволу нити су показали било какву одлуку о извођењу радова, већ наше њиве са усевима буше током ноћи. Прво су дошли изненада да поставе обележје где ће да изводе бушотину на мојој њиви од 25 ари која је посејана детелином а која је удаљена тридесетак метара од куће – каже нам Тихомир Ћирковић док и остали мештани истичу револт због штете која им се причињава на усевима.

Иако су се жалили косовском Министарству за заштиту животне средине и просторног планирања, мештани одговор још увек нису добили а њихова сазнања указују да турска компанија чије је седиште у Албанији планира да направи још 130 бушотина наподручју овог села које броји 120 српских домаћинстава.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

-Ово је јако мало село, густо насељено и ако наставе са овим илегалним ископинама сигурно ће нас иселити одавде што је очигледно и њихова намера-говоре мештани Кузмина покрај Косова Поља који доживљавају додатан стрес због буке коју током ноћног извођења радова праве машине. И док опомињу да од косовских институција и не очекују помоћ у заштити њихове имовине, коју су већим делом узурпирали и пре неколико година правећи без њихове сагласности петље ауто-путева на њиховим плодним ораницама, додатан проблем догодио се и новинарима неколико српских редакција са централог Космета који су дошли да сниме бушотине на српским њивама.

Прочитајте још:  Турци су ове руте препоручили мигрантима - правац у Србију!




-Отишли смо тамо где се изводе радови а где су били само обични радници , њих десетак. Један од њих нам је одговорио да је извођач радова, “Бинди” турска компанија и да на захтев косовске електроенергетске компаније траже угаљ.Међутим, неко од радника је у међувремену позвао шефове. Дошла су двојица Турака од којих нам је један рекао да не можемо да снимамо, да морамо да избришемо снимке-прича нам Зорица Воргучић са Ким радија напомињући да су представници Турске компаније био врло непријатни према новинарима иако су им објаснили да су на снимање дошли на позив власника имања .И док објашњава да су новинари , као и сниматељ РТС.а Владимир Милић, одбили да избришу снимке, тада је један од радника почео да фотографише њихове аутомобиле међу којима је био и ауто адвокатице Јоване Филиповић житељке Кузмина.

-Тада је Јована позвала полицију и нас две смо отишле у станицу у Косову Пољу где је Филиповићева поденла тужбу против радника турске компаније-додаје Зорица уредница Ким радија из Чаглавице и подсећа да је при одласку један од радника српским новинарима показао двоглавог орла, албански симбол.

ТУЖБА И ШТЕТА

И док истиче да власници имања немају званичних информација о каквим се ископавањима ради ни од општине Косово Поље ни од косовске Владе а да је мештанима села на чијим су имањима извођене бушотине усмено речено да ће им штета бити надокнађена, а што је неизвесно, Јована Филиовић адвокат која је са новинарским екипама поднела тужбу против радника Турске компаније “Бинди” због ометање и спречавање новинара у послу али и провоцирања опомиње да из рупа које су тек припремљене за бушотину извире вода која додатно уништава усеве.

Прочитајте још:  КОМЕ СУ ТУРЦИ ВЕЋА БРАЋА, СРБИМА ИЛИ БОШЊАЦИМА? Зукорлић о томе зашто навија за Турску (ВИДЕО)

И док званичну изјаву у Кек-уза који турска компанија изводе радове није било могуће добити,незванична сазнања указују да овим бушотинама трагају за угљем, односно да ли га и на којој дубини земљишта има као и којег је квалитета.



Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Ноћу копају и никог не питају: Турци траже угаљ на српским имањима на Косову и Метохији (Видео)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *