ДЈБ поднео кривичну пријаву против Републичког тужиоца и председнице Уставног суда

1

Народни посланици ДЈБ поднели су данас Републичком јавном тужилаштву кривичну пријаву против републичког тужиоца Загорке Доловац и председнице Уставног суда Снежане Марковић због основане сумње да су невршењем службене дужности онемогућиле највише државне органе да реагују поводом противуствно проглашеног ванредног стања које је резултирало суспензијом Народне скупштине.

Дана 15. марта противуставно је уведено ванредно стање, суспендована Народна скупштина, један човек је противуставно преузео надлежности Народне скупштине и тиме практично извршио државни удар. Уставна обавеза Републичког јавног тужиоца и председнице Уставног суда да реагују и заштите уставни поредак Републике Србије.




Упркос томе што су благовремено биле обавештене од стране народних посланика ДЈБ о противуставном деловању, ни Загорка Доловац ни Снежана Марковић нису заказале седнице у оквиру органа којима руководе, а на којима би Републичко јавно тужилаштво и Уставни суд Републике Србије заузели став по захтеву народних посланика ДЈБ Саше Радуловића, Бранке Стаменковић и Војина Биљића. На тај начин Доловац и Марковић су практично омогућиле председнику и Влади Србије да без икаквог отпора масовно крше људска права свих грађана, чиме су извршиле кривично дело злоупотребе службеног положаја (члан 359. став 3. Кривичног законика), као и кривично дело кршења закона од стране судије и јавног тужиоца (члан 360. Кривичног законика).

Народни посланици ДЈБ су 19. марта изнели усмени, а 20. марта и писани захтев републичком јавном тужиоцу Загорки Доловац и председници Уставног суда Снежани Марковић да се изјасне у вези са поступањем председника Републике, председника Владе и председника Народне скупштине приликом проглашавања ванредног стања мимо Народне скупштине и Устава Републике Србије. Доловац и Марковић примили су и ургенцију народних посланика ДЈБ 31. марта. Нажалост, ни месец и по дана касније, одговора на тај захтев још увек нема.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Председница Мађарске Каталин Новак: Вучић ми је потврдио да ће Савез војвођанских Мађара бити део наредне Владе Србије

Посланици ДЈБ захтевају и очекују хитну реакцију Републичког јавног тужиоца ради утврђивања кривичне одговорности Загорке Доловац и Снежане Марковић.



достајебило.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “ДЈБ поднео кривичну пријаву против Републичког тужиоца и председнице Уставног суда

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *