ЗБОГОМ ПРИВАТНОСТИ, СТИЖЕ 24-ЧАСОВНИ НАДЗОР: У Европи се разматра ублажавање строгих мера, али део пакета је и једна контроверзна одлука

0

Емануел Макрон (Фото: TANJUG/AP PHOTO/BOB EDME)

Требало би да 11. мај буде датум коме се Французи радују, јер од тог дана влада планира да ублажи мере изолације уведене 17. марта, које, између осталог, забрањују грађанима да се удаље више од километар од адресе становања.

Кад је председник Емануел Макрон пре шест недеља, у јеку муњевитог ширења корона вируса, био принуђен да пошаље народ, привреднике и школе на одмор, у ТВ-обраћању јавности рекао је да се „руководи принципом да верује научницима“. У међувремену, несклад између препорука научног саветничког тима, који треба да помогне да се земља изведе из кризе, и упутстава владе све више долази до изражаја. Међу 11 научника, које је Макрон именовао, налазе се лекари и вирусолози, антрополог и социолог који су јасно рекли да школе не треба да прораде пре септембра. С друге стране, Макрон најаваљује „постепено отварање школа“ почевши од 11. марта, образлажући изненађујуће брзу делимичну нормализацију тиме да сиромашније и необразоване породице највише осећају последице карантина. У предграђима Париза и Марсеља, где је стопа незапослености висока, а станови су мали, породице нарочито трпе због ограничења изласка, али и због немогућности исхране у јефтиним кантинама.

У Француској се воде жестоке расправе око предстојећег попуштања мера, али само изван парламента. Премијер Еудар Филип представио је у уторак после подне пред народном скупштином план владе за наставак јавног живота, а најкасније у среду посланици треба да гласају о њему.




– Сада се ослањамо на дисциплину и прибраност наших грађана како бисмо ставили епидемију под контролу – рекао је премијер у париској Националној скупштини, преноси “Цајт”. Због тога неће бити опште обавезе ношења маски, уколико су позитивни на вирус, људи треба добровољно да се изолују, а родитељи сами да одлуче да ли ће пустити децу у школе или не.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  АМЕРИКА У СТРАХУ: Кина подигла борбене авионе!

– Морамо да живнемо. Осећамо да земља може да пропадне ако наша индустрија, образовне установе и друштвени контакти и даље буду онеспособљени – рекао је он.

Филип се ових недеља бори и за своје политичко преживљавање. Французи немају поверења у владу. Више од две трећине њих не мисле да председник Макрон и његова влада предвођена Филипом успешно воде земљу у кризи. Анкета показује да је већина Француза “неповерљива, тужна, уморна и уплашена”.




Гласање о два предлога истовремено
Ако план буде усвојен, иде на гласање у Сенат. Посланици свих партија оцењују такав поступак владе као слабљење парламента, јер неће имати времена за критичку дискусију, преноси „Зидојче цајтунг“. Осим тога, на гласање су поднета два предлога истовремено, а да претходно нису имали прилику да о њима засебно гласају.

Самим тим, изгласавање ублажавања мера изолације аутоматски ће значити и увођење дигиталне анализе социјалних контаката Француза. Премијер Филип ће у среду представити апликацију „СтопКовид“, која треба да омогући влади да ефикасније прати ланце инфекције. Активисти за заштиту података упозоравају да је реч о кршењу права на приватности.

Влада образлаже недостак простора за расплаву хитношћу. За две недеље, колико остаје до планираног окончања рестриктивних мера, локалне управе треба да се припреме на нова правила, те прилагоде национални план својим регионима.

Представљајући план, премијер Филип се концентрисао на шест тематских области, које треба организовати: отварање школа и продавница, поновни одлазак на посао, коришћење средстава јавног превоза, здравствена заштита. О питању отварања кафића и ресторана, Макрон ће крајем марта разговарати с угоститељима. Од 14. марта само у Паризу затворено је 25.400 локала.

Прочитајте још:  Макрон је позвао Француску и Немачку да постану „пионири препорода” Европе

– Од 11 . маја биће маски за све – обећао је Филип, а најавио је и да ће бити довољно тестова. Још средином месеца, Француска је, према статистици ОЕЦД, тестирала свега пет од хиљаду грађана, три пута мање него у Немачкој – пише “Цајт”.



Блиц

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *