Вучић довео Финце, они узели милионе субвенција и у доба епидемије отпустили 350 људи

1

Kада је 2014. у Смедереву као први потпредседник Владе, заједно са председником и генералним директором финске компаније “ПKЦ Гроуп” Мати Хјутиајненом свечано и помпезно отворио фабрику за производњу кабловских сетова за комерцијална возила “ПKЦ”, и када је та иста фабрика добила озбиљне субвенције из буџета Србије, Александар Вучић није ни слутио да ће та иста фабрика у време коронавируса да отпусти више стотина људи!

– Ово је важан дан за Смедерево, веома важан дан за Србију. Захвалан сам господину Хјутиајнену и Њ.Е. Орпани што су имали поверења у Србију. Показали смо да Србија може да буде добро место за инвестиције, да у Србији могу увек да пронађу стабилне партнере и оне који држе до своје речи и испуњавају своје обавезе – нагласио је тада Вучић.



Да ли и данас, када је ова фабрика отпустила, према речима једних 350, а према речима других 650 људи, а то нисмо могли проверити јер нам се нико од њих није јавио, Вучић и даље мисли да да су ти исти Финци имали поверења у Србију? Или је још боље питање, коју поруку је руководство ове фирме отпуштањем оволиког броја људи послало Србији?

Ово је један од 350 отказа, 200 људи је само данас отерано на улицу из смедеревског ПKЦ-а, што је укупно 350 у последњих месец дана. Играте се са судбинама људи, понижавате нас. Добили сте милионе евра субвенција за та радна места, за своје хале и инфраструктуру, а људе терате као псе? Смедеревце позивамо да, чим се укине ванредно стање, направимо ПРОТЕСТ и блокирамо фабрику ПKЦ – написали су из Покрета Тврђава на Фејсбук страни, уз решење о отказу као прилог.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Доктор Алек Рачић – Вучић не носи маску зато што зна истину

Председник Удружених синдиката Србије “Слога” Жељко Веселиновић истакао је да је проблем отпуштања радника из “ПKЦ” комплексан и да у њему леже два узрока.

– ПKЦ је прво направио такав систем да им ово није први пут да отпуштају већи број људи, али нису до сада оволико. Ово је показало сав бесмисао агенцијског запошљавања, јер су отказе добили сви људи који су запослени преко агенције, а са агенцијом су имали уговор за стално. Власт је пре неколико месеци усвојила закон о агенцијском запошљавању, за који су причали да ће штитити раднике, али се сад показао сав бесисао. Не да никога нису заштитили, него људи у сталном радном односу са агенцијом добијају отказ – рекао је Веселиновић.

Он је потом и појаснио да је сама ситуација у “ПKЦ”-у доста чудна.



– Они су од самог доласка проблематична фирма. На нивоу производње каблова нису познати, нити озбиљна фирма. Они су тајно радили, нису радили транспарентно, нису укључивали синдикате. Постоји прича да је то фирма која је по политичкој линији дошла и да су се ту запошљавали преко Српске напредне странке, што је тачно. Потпуно је некоректно и непрофесионално да се тај број људи отпусти у овом тренутку када се земља налази у епидемији. То је 20-25 одсто укупног броја запослених, што је највећи број отказа у Србији, када је у питању једна фирма. Пре тога су такође раскинули уговоре са људима, тако да је цифра оних који је остало без посла много већа – закључио је он.

Поштовани @авуциц, обавештавам вас да је 650 Смедереваца остало без посла у фабрици ПKЦ коју сте Ви отворили а која је добила новац од Србије и халу од Смедерева… Па сад Ви видите – написао је један твитераш.

Прочитајте још:  НЕЗГОДАН СВЕДОК Дијана пребачена у затворску болницу, стање јој се нагло погоршало

Позвали смо фирму ПKЦ у Смедереву како бисмо добили одговор зашто су отпустили оволики број људи, међутим, до објављивања овог текста нису се јављали.



(Директно.рс)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Вучић довео Финце, они узели милионе субвенција и у доба епидемије отпустили 350 људи

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *