Хрватски генерали нису одговарали за ратне злочине у „Бљеску”

0
олује

(Принтскрин РТРС)

Хрватски генерали који су 1995. године извели акцију Бљесак, током које су погинуле и нестале 283 особе, и даље су на слободи и овенчани славом хрватских хероја, саопштио је Веритас, поводом годишњице страдања Срба из Западне Славоније 1. и 2. маја.

Веритас наводи да су хрватске оружане снаге 1995. године извршиле агресију на српску област Западна Славонија, у саставу Републике Српска Крајина (РСК), у време када је била под заштитом УН, те да је на око 15.000 житеља и око 4.000 војника кренуло више од 16.000 припадника хрватских оружаних снага.

Наводи се и да се УН повукао на безбедно, а да су у акцији, према „Веритасовим” подацима, погинуле и нестале 283 особе, укључујући 114 цивила и 11 милиционера. Од укупног броја жртава до сада је расветљена судбина 156 особе, док се као нестали води још 127 особа, међу којима 56 цивила, укључујући и 26 жена. Од 148 ексхумираних посмртних остатака из групних гробница, до сада их је 111 идентификовано.



Око 1.450 припадника Српске војске Крајине је заробљено, а хрватски судови су осудили велик број заробљених Срба на дугогодишње казне затвора.„Хрватски генерали Лука Џанко, Маријан Марековић, Младен Круљац и бригадир Стјепан Гашљевић, који су, по налогу Фрање Туђмана, Гојка Шушка, Јанка Бобетка, Имре Аготића и Петра Стипетића испланирали и извели акцију још су на слободи, овенчани славом хрватских националних хероја”, закључује Веритас.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Четврт века од „Бљеска” починиоци нису кажњени
Данас се навршава 25 година од акције „Бљесак” чији је циљ био завршетак етничког чишћења око 20.000 Срба на преосталом подручју Западне Славоније, подсећа председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта и упозорава да ни за тај и друге злочине над српским заробљеницима и цивилима нико није кажњен.

Прочитајте још:  Живко Кораћ - Последњи војник Републике Српске Крајине

„Свирепо су убијене и нестале 283 особе, међу којима је било 114 цивила. Нико од припадника хрватске војске и полиције не само да није кажњен за бројне злочине над ратним српским заробљеницима и цивилима већ се ратни злочиинци величају и добијају одликовања и почасти”, наводи Линта у саопштењу достављеном медијима.

Он упозорава да се не сме заборавити ни то да је у лето, јесен и зиму 1991. године из већег дела Западне Славоније брутално протерано више од 70.000 Срба, уништено више од 5.000 кућа, привредних, јавних и помоћних објеката и комуналне инфраструктуре. До краја 1991. године је опљачкано, минирано и спаљено више од 200 села у којима су Срби били у већини.



Линта је позвао Тужилштво за ратне злочине у Београду да коначно покрене истраге и подигне оптужнице против припадника хрватске војске и полиције који су наредили или су починили ратне злочине против српског народа на подручју Западне Славоније, али и на преосталом подручју данашње Хрватске.

„Јасно је да се од хрватског правосуђа не може очекивати да казни хрватске генерале који су испланирали и извели злочиначку акцију Бљесак, као ни извршиоце ратних злочина”, наводи Линта и закључује да се не могу очекивати правна нормализација односа између Србије и Хрватске ни међусобно поштовање без кажњавања свих злочинаца и једнаког поштовања свих жртава без обзира на националну и верску припадност, преноси Танјуг.



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *