РТ: Премијер Русије позитиван на коронавирус

0

Михаил Мишустин (Фото: Sputnik/Dmitry Astakhov/Pool via REUTERS / RT)

Руском премијеру Михаилу Мишустину дијагностификован је коронавирус. Премијер је обавестио председника Владимира Путина о свом стању, те ће отићи у самоизолацију.

Заменик премијера Андреј Белоусов ступиће на место привременог шефа Владе током Мишустиновог опоравка.

“Управои је постало познато да су тестови које сам имао на коронавирус дали позитиван резултат”, рекао је Мишустин председнику.

“У вези с тим, и у складу са захтевима `Роспотребнадзора` [националног здравственог тела], морам се самоизоловати и да се придржавам упутстава лекара: То морам да учиним како бих заштитио своје колеге.”



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Ово што се сада догађа с Вама могло би се десити било коме”, одговорио је Путин. Председник је уверио Мишустина да ниједна важнија одлука неће бити усвојена без његовог учешћа док се бори против заразе. Путин је такође напоменуо да су чланови Владе изложени посебном ризику током кризе Ковид-19, јер се не може избећи директан контакт са колегама.

Мишустин је добио резултат теста док је био на послу у четвртак ујутро, након што је водио седницу Владе путем видео конференције.

Мишустин је рекао председнику Путину да ће Влада наставити са несметаним радом и да ће остати у блиском контакту са председником.

“Планирам да останем у активном контакту са колегама путем телефонских и видео конференција”, додао је премијер.

Такође је апеловао на Русе да „најозбиљније схвате“ претњу од коронавируса, подстичући све да остану код куће током мајских празника. Русија обично има две велике прославе у ово доба године – Дан рада 1. маја и Дан победе 9. маја.

Према писању московског дневника Ведомости, премијер и сви његови заменици се свакодневно тестирају на коронавирус. Мишустинов портпарол, Борис Белјаков, рекао је да је комуникација лицем у лице између чланова Владе и премијера у последњих неколико недеља што је могуће ограниченија. Он је додао да ће Влада наставити да ради као и обично, а да ће састанци следеће недеље бити одржани како је планирано. Белјаков је такође потврдио да ће Мишустин бити хоспитализован.

Прочитајте још:  „Или вакцина или затвор“: Дутерте запретио грађанима



Путин је након тога потписао декрет којим је Белоусов постао привремени шеф Владе. Белоусов је пореклом из Москве, као и Мишустин, те је био протекле две деценије на различитим положајима, како за време Путина на челу Владе, тако и са Медеведовим. Од 2013. године био је економски саветник у Кремљу.

Градоначелник Москве, Собјањин је саопштио да би затварање главног града могло бити ублажено средином маја, све док се ситуација са коронавирусом не погорша.

У Русији је до потврђено 106.498 случајева коронавируса, са 1.073 смртна случаја. Земља је увела строге мере ограничења како би зауставила ширење високо заразне болести. Раније ове недеље, председник Путин је рекао да ће ограничења бити продужена најмање до 11. маја.



Извор: Восток / РТ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *