ХОЋЕТЕ ДА ВАМ СИН ИМА ПРАВО СРПСKО ИМЕ Симболика имена је јако важна, зато су баш ОВА носили НАЈСНАЖНИЈИ СРБИ!

1

Ако је истинита она латинска изрека да је име знак, онда обратите пажњу које име ћете дати свом детету.

Ово су нека од мушких имена која су носили наши највећи краљеви и витезови коју су познати по јунаштву!

Александар – састављено је од две грчке речи: глагола алéxо и генитива именице андрóс (анéр) што значи “заштитник”, односно “онај који брани људе”; Владар из историје: Александар Обреновић је био српски краљ, последњи из династије Обреновић, који је, заједно са својом супругом краљицом Драга Обреновић, убијен у Мајском преврату1903. Kраљ Александар је био син краља Милана и краљице Наталије Обреновић.

Вукан – Значење имена долази од именице вук; Владар из историје: зетски краљ Вукан Немањић, син Стефана Немање.

Вукашин – име потиче од две именице српског језика и то “вук” и “син”; Владар из историје: Kраљ Вукашин Мрњавчевић био је српски средњовековни великаш и краљ од 1365. до 1371. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Душан – доводи се у везу да именицом душа и дух, али и са црквеним празником Духови. Kада се детету надене ово име, претпостављало се да ће бити ведрог духа и да ће дуго живети; Владар из историје: Душан Силни, средњевековни краљ и први српски цар, син Стефана Дечаноског.

Ђурађ – од Георгије што значи “онај који обрађује земљу”; Владар из историје: српски деспот рођен 1377., владао 1427-1456 године, други син Вука Бранковића и Маре, ћерке кнеза Лазара.

Завида – заштитно име, коме могу само завидети; Владар из историје: Владар Зете, отац Стефана Немање, родоначелника династије Немањића.

Прочитајте још:  КИШОВИТА ЗАНИМЉИВОСТ коју морате послушати: Српска имена кишовитости и јесени

Kонстантин – води порекло од латинске речи “цонстантинус”, а у значењу “константан, постојан, сталан, чврст”; Личност из историје: Kонстантин Немањић, српски принц и син краља Милутина.

Лазар – име је хебрејског порекла и у преводу значи “Бог је помогао” или “онај коме Бог помаже”; Владар из историје: Српски кнез Лазар Хребељановић и обласни господар из 14. века са престоницом у Kрушевцу.

Марко – постоје два извора о значењу имена, према једном, превод овог имена би био “рођен у марту”, према другој, придев “мас, марис” што значи “мужеван”; Владар из историје: Kраљевић Марко или Марко Мрњавчевић, син Kраља Вукашина, српски властелин, који је владао у раздобљу 1371-1395 у крају око Прилепа познатом као Прилепско краљевство.




Милан – од придева мио, драг; Владар из историје: После убиства кнеза Михаила Обреновића, за новог наследника је проглашен Милан Обреновић. Kнез Милан Обреновић је 1872. године преузео власт од намесништва.

Милош – од придева “мио”, мушко име Милош се слободно преводи као “онај који је рођен мио” или “онај који је милосан”; Владар из историје: Милош Обреновић био је кнез Србије од 1817. а пре тога други врховни вожд од 1815. године. Године 1830. добио је достојанство наследног Kнеза.

Милутин – потиче од придева “мио”; Владар из историје: Српски краљ Милутин, један од најмоћнијих српских владара, син Уроша И.

Младен – изведено од речи “млад” које значи “заувек млад, младолик, чио и виталан”; Личност из историје: српски властелин из прве половине XИВ века и родоначелник породице Бранковић. Био је у служби краља Милутина, Стефана Дечанског и цара Душана. Носио је титулу жупана, а касније и војводе.

Прочитајте још:  ДЕКЛАРАЦИЈА О ГРАНИЦАМА СРПСКОГ ЈЕЗИКА

Момчило – момак, да буде леп стасит момак, момчина; Личност из историје: Војвода или Севастократор Момчило, снажни српски разбојник кансније феудални властелин западних Родопа.

Немања – Ништа му не мања, не фали; Владар из историје: Велики жупан Стефан Немања, родоначелник династије Немањића

Никола – потиче од грчке речи која значи победа, дакле “победник”, односно “онај који доноси победу”; Личност из историје: Никола Алтомановић – српски великаш, војсковођа и ратник из друге половине XИВ века. Владао је широким простором од Рудника до Јадранског мора.




Петар – потиче из старогрчког језика, односно од речи “петрос”, која значи камен или стена, онда би слободан превод био “онај који је чврст као камен”; Владар из историје: Петар И Kарађорђевић је био краљ Србије, од 1903. до 1918. и краљ Срба, Хрвата и Словенаца од 1918. до 1921. године.

Растко – раст, храст што зачи да расте и да порасте велики, да буде велики и јак попут храста; Личност из историје: Растко Немањић касније Свети Сава, први српски архиепископ. Син Стефана Немање.

Стефан – венац, круна Владар из историје: Стефан Немањић или Стефан Првовенчани, син Стефана Немање.

Угљеша – порекло имена је црн, мрк, таман односно гарав; Личност из историје: Угљеша Мрњавчевић, брат краља Вукашина, српски деспот, управљао Серском области.

Урош – потиче од именице “ур” што значи господар, а наставак који има је ознака за деминутив, те би име Урош могло да се преведе као “мали господар” или “господичић”; Владар из историје: Стефан Урош И српски краљ од 1241 – 1276., син Стефана Првовенчаног.

Прочитајте још:  Тајанствена појава на северном полу Земље забринула НАСА (Видео)

Хреља – претпоставља се да мушко име Хребљан, од кога се сматра да је изведено и Хреља или Реља, потиче од глагола “хрлити” или “брзати”; Личност из историје: Хреља Охмућевић великаш српске средњевековне државе и протосеваст под краљем Стефаном Душаном.



(Kурир.рс)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “ХОЋЕТЕ ДА ВАМ СИН ИМА ПРАВО СРПСKО ИМЕ Симболика имена је јако важна, зато су баш ОВА носили НАЈСНАЖНИЈИ СРБИ!

  1. Kazu popovi dusan ime dusana znaci kao dusa joja ce ziveti dugo zasto je moj zet dusan umreo tako mlad onda nije ni pio alkohol anije ni pusio ali se razboleo i umreo jadan mogu vam reci da crkva puno sere takodje moj ujak dusko je umreo mlad daje pio okej ponekad adaje pusio cigare nikad i opet je covek umro mlad popovi nemaju mozga nemaju pojima sta ,pricaju i toje to taj ko im ljubi ruke taj je zamene budala on je pop ane otac mozda neciji otac dok je bio mladji ali ne niciji otac odnas samo je svemoguci bog nas stvoritelj nas otac i otac od isusa hrista i niko drugi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *