Три лекара у Русији испала кроз прозор за две недеље

0

(Фото Бета/АП)

Три здравствена радника испала су кроз болничке прозоре у Русији, из за сада још непознатих разлога, током последње две седмице, чиме је отворено питање услова у којима раде лекари и медицински радници током борбе против пандемије коронавируса.

Двоје од тих медицинских радника су преминули, а један се бори за живот.

Сва три инцидента, како наводи Си-Ен-Ен, су под истрагом руских власти, а догађаји су проузроковали интензивне дискусије у штампи и на друштвеним мрежама.

Александар Шулепов, лекар хитне помоћи у Вороњежу, граду удаљеном око 500 километара јужно од Москве, налази се у критичном стању након што је пао са другог спрата болнице у којој је радио и у којој је лечен од заразе коронавирусом.

Шулепов је хоспитализован 22. априла након што је тестом утврђено да је позитиван на ковид-19, истог дана када је његов колега Александер Косјакин поделио видео у којем је испричао како Шулепова приморавају да ради иако је болестан.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шулепов је по пријему у болницу у другом видео запису демантовао да су га присиљавали да болестан ради, али сумња се да је то урадио услед притиска.

Његовог колегу Косјакина полиција је испитивала под сумњом да шири лажне вести, а у суботу, 24. априла, Шулепов, искусни лекар хитне помоћи, пао је са прозора и задобио прелом лобање.

Ово је трећи сумњиви случај који истражује полиција, а реч је о смрти лекара падом кроз прозор, преноси Танјуг.

Наталија Лебедева, лекарка из центра за тренирање космонаута, такође је испала кроз прозор болнице у којој је лечена од коронавируса, а њене колеге сматрају да је извршила самоубиство, јер није могла да поднесе оптужбе да је крива што се вирус проширио међу здравственим радницима болнице центра за космонауте.

Прочитајте још:  Оружане снаге Русије уништиле оперативни центар специјалних операција Украјине „Запад“

Њена смрт проглашена је „трагичном несрећом”.

Неколико дана касније, Јелена Непомњашчаја, главни лекар преуређене болнице за лечење пацијената оболелих од ковида-19 у Сибиру, преминула је од последица пада кроз прозор болнице, и то непосредно након разговора са званичницима болнице.

Непомњашчаја се противила томе да њена болница прими заражене, јер је сматрала да нису обучени за то и да немају довољно заштитне опреме.

Званичници су то оповргли, рекавши да је болница и била предвиђена као резервна, а да је особље обучено и опремљено.

У Русији је пријављено 145.268 оболелих од коронавируса, а скоро стотину је регистрованих медицинских радника. До сада је преминуло 1.356 људи.

Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *