Како стићи до Немачке током пандемије

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да ће Министарство спољних послова у сарадњи са другим државним органима радити на томе да они који нпр. крену у Немачку, то учине уз гаранцију државе како би могли да прођу низ међудржавних граница и стигну на одредиште.

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да је засад дозвољено људима који живе у малограничном појасу, 50 километара с једне и с друге стране границе, да прелазе у суседну државу ако тамо раде или обрађују земљу.

Они пролазе без проблема и посебних мера, попут изолације, али засад функционише само са Мађарском, рекао је Дачић.

Од сутра то ће моћи да чине и грађани који живе на граници са Бугарском, а затим и са БиХ и Румунијом.




„Са осталима ћемо видети како даље, није само реч о нашој граници, већ је ствар њихове отворености. То засад није у приоритету мапе пута ЕУ. Отварање граница за њих је тек у јуну“, истакао је шеф српске дипломатије.

У петак ће поново заседати кризни штаб.

„Ако данас Скупштина укине ванредно стање, неке мере остају на снази, попут мера о контроли граница. Ни данас за наше људе нема ограничења, они могу слободно да изађу из земље, али не могу да уђу у друге земље. Министарство спољних послова ће у сарадњи са Министарством здравља, МУП-ом и Министарством саобраћаја радити заједно да гарантујемо да ако неко одавде крене за Немачку, креће у организацији државе, и обрнуто, само уз нашу гаранцију да прође низ међудржавних граница“, рекао је Дачић. 

Истиче да питање затворених граница није само проблем Србије, већ је општи проблем.



РТС

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.