ШОК! ДОЛАЗИ МУТИРАНИ КОРОНА ВИРУС: Прегазио оригинал из Вухана, ево колико су безбедни они који су прележали КОВИД-19

0

Вакцина коронавирус (Фото: Синхуа)

Научници су идентификовали нови сој коронавируса који је постао доминантан широм света и чини се да је заразнији од оног који се проширио у раним данима пандемије КОВИД-19, показала је нова студија коју су предводили научници из Националне лабораторије Лос Аламос.

Нови сој појавио се у фебруару у Европи, брзо је мигрирао на Источну обалу Сједињених Држава и био је доминантни сој широм света од средине марта, написали су научници.

Поред бржег ширења, људи могу да буду рањиви на другу инфекцију након првог напада , упозорава извештај.

Извештај са 33 странице објављен је у четвртак на БиоРкив, веб локацији коју истраживачи користе како би поделили свој рад пре него што се стручно прегледа, у покушају да се убрза сарадња са научницима који раде на вакцинама или третманима против КОВИД-19. То истраживање се у великој мери заснива на генетском наследству ранијих сојева и можда неће бити ефикасно у односу на нови.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Мутација идентификована у новом извештају утиче на сада злогласне шиљке на спољашњости коронавируса, који му омогућавају да уђе у људске респираторне ћелије. Аутори извештаја су рекли да осећају “хитну потребу за раним упозорењем” како би вакцине и лекови у развоју широм света били ефикасни против мутираног соја.

Где год да се нови сој појавио, брзо је заразио пуно више људи од ранијих сојева који су дошли из Вухан-а, у Кини, и у року од неколико недеља, то је био једини сој који је преовладавао у неким земљама, наводи се у извештају. Доминација новог соја над својим претходницима показује да је инфективнији, наводи се у извештају, мада тачно зашто се још увек не зна.

Коронавирус, познат научницима као САРС-КоВ-2, заразио је више од 3,5 милиона људи широм света и проузроковао више од 250. 000 смрти од КОВИД-19 од његовог открића крајем прошле године.

Извештај је заснован на рачунарској анализи више од 6.000 сетова коронавируса из целог света, које је прикупила Глобална иницијатива за дељење свих података о грипу, јавно-приватна организација у Немачкој. Изнова и изнова, анализом је утврђено да нова верзија прелази да постане доминантна.

Прочитајте још:  Поигравање људским животима: У Италији умрла тинејџерка после примања вакцине „АстраЗенека“

Тим из Лос Аламоса, потпомогнут научницима са Универзитета Дјук и Универзитета Шефилд у Енглеској, идентификовао је 14 мутација. Те мутације догодиле су се међу готово 30.000 базних парова РНА за које други научници кажу да чине геном коронавируса. Аутори извештаја фокусирали су се на мутацију названу Д614Г, која је одговорна за промену шиљака вируса.

“Прича је забрињавајућа, јер видимо да мутирани облик вируса веома брзо настаје и током месеца марта постаје доминантан облик пандемије”, написала је руководилац студије Бет Корбер, рачунски биолог из Лос Аламоса, на својој Фејсбук страници. „Када вируси са овом мутацијом уђу у популацију, они брзо почињу да преузимају локалну епидемију, па су и преносљивији.“

Иако је извештај из Лос Аламоса веома технички и није завршен, Корбер је у свом посту на Фејсбуку изразила дубока лична осец́ања у вези са последицама тог налаза.



„Ово је тешка вест“, написала је Корберова, „али молим вас да вас не обесхрабрује само она. Наш тим на ЛАНЛ-у успео је да документује ову мутацију и њен утицај на пренос само због огромног глобалног напора стручњака и експерименталних група, који упозоравају на нове сојеве вируса (САРС-КоВ-2) у својим локалним заједницама”.

Корбер, која је докторирала на хемији на Калтеку, придружила се групи 1990. године и фокусирала се већи део свог рада на ХИВ вакцину. 2004. године добила је награду Ернест Орландо Лоренс, највеће признање америчког Министарства енергетике за научна достигнуц́а. Помагала је и у оснивању сиротишта за младе жртве АИДС-а у Јужној Африци.

Извештај садржи регионалну поделу времена када се нови сој вируса први пут појавио и колико је времена требало да постане доминантан.

Италија је била једна од првих земаља која је видела нови вирус у последњој недељи фебруара, готово у исто време када се појавио и оригинални сој. Вашингтон је био међу првим државама које су погодиле изворни сој крајем фебруара, али до 15. марта доминирао је мутирани сој. Њујорк је нападнут оригиналним вирусом око 15. марта, али је за неколико дана мутантски сој преузео. Тим није објавио резултате за Калифорнију.

Прочитајте још:  Преминуо Предраг Марић, изгубио битку са короном

Научници из већих организација које раде на вакцини или лековима рекли су Тајмсу да полажу наде у почетне доказе да је вирус стабилан и да вероватно неће мутирати као што има вирус грипа, захтевајући нову вакцину сваке године. Извештај из Лос Аламоса могао би искористити ту претпоставку.

Ако пандемија не успе сезонски да нестане због топлог времена, студија упозорава, вирус би могао да прође кроз додатне мутације, чак и када истраживачке организације припремају прве лекове и вакцине. Ако сада надвладамо ризик, ефикасност вакцина може бити ограничена. Нека једињења у развоју треба да се закопчају на шиљку или прекину његово деловање. Ако су дизајнирани на основу оригиналне верзије шиљка, можда неће бити ефикасни против новог соја коронавируса, упозоравали су аутори студије.



“Не можемо себи дозволити да будемо заслепљени док премештамо вакцине и антитела у клиничка испитивања”, написала је Корбер на Фејсбуку. “Молимо вас охрабрите знајући да је глобална научна заједница о томе и сарађујемо једни са другима на начине какве никада нисам видека … у својих 30 година као научница.”

Давид Монтефиори, научник са Универзитета Дјук, који је радио на извештају, рекао је да је први документовао мутацију коронавируса која изгледа чини зараженијом.

Иако истраживачи још не знају детаље како се мутирани шиљак понаша у телу, очигледно ради нешто што му даје еволуцијску предност у односу на претходника и подстиче његово брзо ширење. Један научник назвао га је „класичним случајем дарвиниске еволуције“.

“Д614Г расте алармантном брзином, што указује на предност у односу на оригинални сој Вухан који омогућава брже ширење”, наводи се у студији.

Прочитајте још:  Шумадијска боранија: Рецепт за традиционалан ручак на другачији начин

Још увек није познато да ли би овај мутирани вирус могао да објасни регионалне варијације у томе колико тешко КОВИД-19 погађа различите делове света.

У Сједињеним Државама, лекари су почели да истражују независно да ли нови сојеви вируса могу да објасне разлике у томе клико је заражених оболелих и преминулих од вируса, рекао је Алан Ву, професор УЦ Сан Франциска, који води клиничке хемијске и токсиколошке лабораторије у Општој болници Сан Франциско.

Медицински стручњаци нагађали су последњих недеља да су видели најмање два соја вируса у САД-у, један распрострањен на Источној обали, а други на Западној обали, наводи Ву.



“Желимо да идентификујемо мутацију”, рекао је, приметивши да је његова болница имала само неколико смртних случајева од стотина случајева које је лечио, што је “сасвим другачија прича него што је слушамо из Њујорка.”

Студија из Лос Аламоса не показује да је нова верзија вируса смртоноснија од оригинала. Чини се да људи заражени мутираним сојем имају веће вирусно оптерећење. Међутим, аутори студије са Универзитета у Шефилду открили су да је међу локалним узорком од 447 пацијената стопа хоспитализације била приближно иста код људи заражених од оба вируса.

Чак и ако нови сој није опаснији од осталих, он може и даље компликовати напоре за стављање пандемије под контролу. То би било проблем ако мутирани вирус чини тако различитим од ранијих сојева да људи који имају имунитет на њих не би били имун на нову верзију.

Ако је то заиста случај, то би могло учинити да “појединци буду подложни другој инфекцији”, написали су аутори студије.

Могуће је да мутација промени изглед на неки начин што помаже вирусу да избегне имуни систем, рекао је Монтефиори, који на вакцини против ХИВ-а ради већ 30 година. „То је хипотетичко питање и веома је тешко”.



Курир

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *