Ништа од Вучићевог повећања: Медицинарима само стимулација

TANJUG /INSTAGRAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV" / nr

Лекари и медицинско особље Kлиничког центра Војводине остали су затечени својим платним листама за април месец у којима није било ни трага од фамозног увећања плата за 10 одсто које им је Александар Вучић данима најављивао “у знак захвалности”.

Судећи према листинзима у које је Нова.рс имала увид, њима је исплаћено 10 одсто као “додатак за рад током ванредног стања”, што је практично само стимулација за рад, која ће престати да им се исплаћује већ сутра, пошто је вечерас укинуто ванредно стање.

“Биће нам теже, изгубићемо и људе, али ћемо успети да се изборимо. Плате ће бити повећане од првог априла свим здравственим радницима – од возача до стоматолога и лекара специјалиста, јер здравствене установе трпе велики притисак у борби против коронавируса”, изјавио је Вучић 12. марта, најављујући повишицу од 10 одсто.

Испоставило се да је повишица стимулација, која уопсте није урачуната у главницу плате запослених у KЦВ и која ће бити врло кратког даха.
“Kада сма добио листинг испоставило се да повећање није никакво повећање, чак ни основице, већ само дела исте. Односно, дата нам је стимулација од 10 одсто “за рад током ванредног стања”, што је практично једнократна помоћ за месец април, а не увећање плате”, каже један од бројних запослених у KЦВ који се обратио нашем порталу.

Идентичан листинг и исту стимулацију добили су и они који су током епидемије свакодневно радили искључиво са зараженим пацијентима у тзв Kорона јединицама KЦВ.

“Дежурства, прековремени рад, рад на празнике, приправност … су плаћани по стандардном ценовнику, иако су многи од нас буквално дуплирали радне сате због епидемије и рада са Цовид пацијентима, али тај број сати није узиман у обзир приликом одређивања висине стимулације”, кажу наши саговорници.

Такође, медицинско особље које је било на боловању током ванредног стања, или су се заразили коронавирусом упрво радећи свој посао, нису добили чак ни ово априлско увећање.
“Kако се основна плата остварује само за рад и време проведено на раду, запослени који одсуствују са рада неће имати право да за период одсуствања са рада остваре право на додатак на основу”, наводи се у Уредби Владе Србије којом је донета одлука о Вучићевој “повишици” од 10 одсто, по којој се лекари и сестре који су се заразили радећи свој посао, уместо награде, још и материјално дискриминишу. У Уредби о “повишици” је обећано да ће по окончању епидемије бити донета нова Уредба, којом ће се “изменом буџетских прописа о висини основице за обрачун и исплату за запослене, како би се основна плата увећала за 10 одсто”, односно да ће ово повећање постати трајно.

Међутим, ова тачка се данас није нашла на дневном реду скупштине Србије.

У Синдикату лекара и фармацеута не крију да су скептични према овој најави, посебно имајући у виду Вучићеву изјаву да ће основна плата лекара за април бити 105.000, с обзиром да су садашње зараде специјалиста, без додатака, око 85.000 динара.

“Ово повећање је више да би се лекари одоборвољили и могли да раде све што се сада од њих тражи. Наш захтев је, а то је био и предлог Фискалног савета, да се обрачунавамо према платним разредима, што значи 1:4 и 1:8, односно ако је минимална плата 30.000 то значи да би лекар опште праксе требало да има основну плату од 120.000, док специјалиста не би смео да буде испод 180.000. То нису наше жеље, него су то односи минималне и лекарске плате у нормалном свету. Међутим, код нас се вештачки, одлуком Социјално- економског савета, смањи основица према томе колико пара има – рекао је за Данас председник тог синдиката Раде Панић.Ана Лалић / Нова.рс

1 Коментар

  1. КО JОШ ВЕРУJЕ НОТАРНОМ,ПРДЕКАЛСКОМ ЛАЖОВУ JЕ БУДАЛА.
    ШКОЛУ ЛАЖИ JЕ ЗАВРШИО КОД ПАРТИJСКОГ
    ТАТЕ“УСТАШЕ ШЕШЕЛЬА“.!!!

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.