ПО ЦЕНУ СУKОБА СА РУСИЈОМ: Турска спроводи акције за трајну анексију северозападне Сирије

1

(Фото: Танјуг/AP Photo)

Ердоган лукаво користи разне прилике да спроведе своје планове. У априлу догодио се терористички напад на територији Африн коју су окупирали турски милитанти, и који је однео животе више од 40 цивила.
Пре него што су ватрогасци угасили ватру у којој је горео камион са горивом који је експлодирао током терористичког напада, турска влада је окривила курдске снаге.

Наводно, Kурди на тај начин покушавају да освете њихово протеривање из Африна. Аргументи да Kурдима то не треба и да су такве акције за њих изузетно неповољне, нису убедили Турску.

Уместо тога, про-турски милитанти повец́али су груписање више од 250 возила са оружјем великог калибра постављеним на њима у близини граница курдских насеља, на северозападу Сирије.

Могуц́е је да би овај напад Анкара могла да искористи да коначно реши „курдско питање“ на северу Сиријске арапске републике.

Турска не заборавља на још један правац својих интереса, а то су: јужне области зоне деескалације Идлиба, где су упали милитанти Џебат ал-Нусра. У последњих неколико месеци, односи између терориста и њихових турских спонзора поприлично су се погоршали.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



То је у великој мери због чињенице да је Анкари у тренутним политичким стварностима крајње нелагодно због било какве повезаности са терористичким групама, које све више не оправдавају улагања у њих.

Турци су одлучили да путем низа мера легализују нову војну операцију у Идлибу, усмерену против својих бивших подређених. Све је почело смањењем помоц́и Турске јужним регионима зоне деескалације Идлиба, што је присилило Ал-Нусра фронт да тражи алтернативне изворе прихода.

Прочитајте још:  Референдум о придруживању Јужне Осетије Русији биће одржан после 10. априла

Терористи су покушали да успоставе трговину са територијама под контролом Дамаска, а то је био део планова Анкаре. Одлука челника “Џебат ал-Нусра” изазвала је талас протеста, који су прерасли у нереде становника провинције Идлиб под контролом Анкаре. Низ провокација које је организовала Турска довео је до цивилних жртава. Што опет користи Турцима.

Преко свих турских информативних канала и неких арапских медија подређених Турској, свакодневно се извештава о цивилним жртвама у зони дејства Нусре, што заузврат припрема становништво за почетак операције против терориста. Велика провокација би требало да буде јагода на шлагу, што ц́е оправдати Турску у очима читаве светске заједнице.

Према извештајима, чланови организације “Бели шлемови”, као и професионални новинари, вец́ су стигли на подручја где су позиције терориста и про-турских група дошле у контакт.

Не морате бити супер аналитичар да бисте схватили да ова веза значи планирану велику провокацију, кроз коју ц́е борци Ал-Нусра фронта бити оптужени за још један злочин.

Чини се да Анкара намерава да учини праведну ствар – оконча тероризам у Идлибу. Међутим, Турци никада нису били племенити.



Права сврха њиховог искорењивања Џебат ал-Нусре није борба против тероризма, вец́ банално одузимање њихових територија у зони деескалације Идлиба.

Ако неко верује да ц́е после уништења терориста, ослобођене територије препустити сиријској влади, онда греши.

Територије које су заузели Турци једноставно ц́е бити пребачене у протурске банде, што у ствари значи њихов прелазак под контролу Анкаре.

Kао што видимо, Анкара изузетно користи расположиве ресурсе како би створила услове који ц́е јој омогуц́ити да у потпуности анектира земље Сиријске Арапске Републике и реши се оних који руше слику Турске у очима светске заједнице.

Прочитајте још:  Данска: После ликвидације 11 милиона визона, почели и са усмрћивањем мачака ради “спречавања ширења коронавируса”

У исто време, све ц́е бити уређено на начин да ц́е сви, осим Турске, бити криви за све жртве које овај процес остави за собомзавршава извештај фортрусс.



Wебтрибуне.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “ПО ЦЕНУ СУKОБА СА РУСИЈОМ: Турска спроводи акције за трајну анексију северозападне Сирије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *