5Г мири Кину и Америку?

0
5Г мрежа (Фото: Depositphotos, jamesteohart)

Америчко Министарство трговине спрема се да објави нова правила која омогућавају америчким технолошким компанијама да разрађују 5Г стандарде заједно са кинеском компанијом „Хуавеј“.

Након што је кинеска компанија укључена на црни списак Министарства трговине, америчке компаније су престале да сарађују са „Хуавејом“ због страха од санкција. Али пошто је „Хуавеј“ лидер у стандардима 5Г, прекид такве сарадње ствара проблеме америчким компанијама.

Документ, како тврди Ројтерс, пролази завршну фазу разраде у Министарству трговине и ускоро ће бити послат другим министарствима на одобрење.

Америчко Министарство трговине спрема се да објави нова правила која омогућавају америчким технолошким компанијама да разрађују 5Г стандарде заједно са кинеском компанијом „Хуавеј“.
Након што је кинеска компанија укључена на црни списак Министарства трговине, америчке компаније су престале да сарађују са „Хуавејом“ због страха од санкција. Али пошто је „Хуавеј“ лидер у стандардима 5Г, прекид такве сарадње ствара проблеме америчким компанијама.

Документ, како тврди Ројтерс, пролази завршну фазу разраде у Министарству трговине и ускоро ће бити послат другим министарствима на одобрење.

Укључивање „Хуавеја“ и низа других кинеских компанија на црни списак Министарства трговине прошлог маја, довело је америчке компаније у изузетно тежак положај. Те санкције налажу да америчке компаније не могу испоручивати производе и софтвер кинеским партнерима без посебног одобрења Министарства трговине. Ова правила су била толико непрецизна да америчке компаније нису могле да одреде које технологије и интелектуалну својину могу да поделе са кинеским компанијама. Како не би потпали под још једне санкције, одлучиле су да прекину размену информација са кинеским компанијама.

Развој 5Г стандарда немогућ без Хуавеја
Али развој стандарда није могућ без таквих размена. У међународним организацијама за стандардизацију се налазе представници различитих држава, укључујући и Кину. Штавише, кинески представници су на челу неких од њих, или доминирају као чланови који имају право гласа, као што је то случај са 3GPP. Будући да заједнички стандарди у неким новим технологијама, посебно 5Г, још нису развијени, а „Хуавеј“ поседује више од трећине патената у овој области (више него било која друга компанија), једноставно је немогуће искључити Кину из процеса постављања светских стандарда.

Као резултат, испоставило се да су током дискусије о важним одлукама о стандардима представници САД приморани да ћуте и да се дакле одлука доноси без њих. Да би исправили ову ситуацију, амерички сенатори су се обратили Министарству трговине. Нова правила би требало да разјасне процес размене знања и технологије и да омогуће америчким и кинеским компанијама да раде заједно на разради заједничких стандарда.
САД ће вероватно наставити да ограничавају конкуренцију и да спречавају „Хуавеј“ и друге кинеске компаније да граде телекомуникацијску структуру. Међутим, они ће омогућити кинеским и америчким компанијама да заједно раде на стандардима, рекао је за Спутњик млађи истраживач Кинеског центра за истраживање међународних проблема Ћуи Леи.

„И даље је тешко овај корак посматрати као намеру Сједињених Држава да ублаже санкције против кинеских високотехнолошких компанија. Верујем да ће америчке власти одвојено размотрити питања изградње инфраструктуре и развоја стандарда. То јест, кинеским компанијама ће бити дато зелено светло за разраду стандарда, али што се тиче уласка „Хуавеја“ и других кинеских компанија на западно тржиште, бојим се да ће САД наставити да бране своју тачку гледишта и да се позивају на питања националне безбедности ради увођења ограничења. Што се тиче будућег развоја догађаја, овде морамо сагледати неколико трендова. Као прво, како ће се развијати унутрашња реторика у САД када је реч о Кини, каква ће бити стратешка позиција Кине. Као друго, морамо видети да ли ће доћи до технолошког напретка. „Хуавеј“, на пример, у 5Г области сада може да спроведе јединствена истраживања и да смањи своју зависност од САД“, објашњава кинески експерт за Спутњик.

Технолошко заостајање
Док су 5Г комерцијалне мреже већ покренуте у Кини, САД још увек нису донеле одлуку о фреквенцијском дијапазону на којем ће стварати мреже пете генерације. Међутим, стручњак истиче да САД вероватно неће признати да технолошки заостају. Тренутни потез Министарства трговине САД је још један доказ да се Вашингтон и даље држи бескомпромисних принципа ривалства са Кином.
„Не мислим да ће САД признати своје технолошко заостајање, јер су током протеклих сто година Сједињене Државе предњачиле у области високих технологија. САД су раније рекле да се неће такмичити са Кином у области 5Г, него да ће одмах изградити 6Г мреже. Ја лично верујем да ова ситуација говори о томе да САД и даље не желе да праве компромисе, већ теже ка томе да буду конкуренција Кини или да је чак престигну. Наравно, ово је тежак пут и америчке компаније то схватају. Надам се да ће власти заузети прагматичнији приступ питању интеракције са „Хуавејом“ и осталим конкурентима и да ће бити склони конструктивној сарадњи,“ наводи саговорник Спутњика.

САД не желе да дозволе да Пекинг заузме водеће место када је реч о развоју стандарда. Сједињене Државе схватају да успостављање стандарда такође одређује преузимање патентираних технологија, за чију употребу касније следи наплата лиценцне надокнаде.

Поред тога, ко поставља стандарде он добија и компатибилне системе и огроман низ података који се могу користити за стварање нових производа и чини их универзалним за све. Искуство америчких компанија попут IBM показује да компаније које су изградиле стандарде већ годинама имају готово монополски положај на тржишту. То знају и у Кини, па је последњих година, у кинеском бизнис окружењу постала модерна следећа изрека: компаније трећег реда се баве производњом, компаније другог реда развијају технологије, а компаније првог реда постављају стандарде.Спутњик

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.