ДА ЛИ ЈЕ КИНА ЗНАЛА НЕШТО ШТО ДРУГИ НИСУ? Сада је јасно зашто је спремно дочекала кризу изазвану короном, у овоме је тајна!

1
Си Ђипинг (Фото: Јутјуб)

Док је друга највећа светска економија, Кина, претрпела прво привредно смањење због пандемије Ковид-19, неки стручњаци тврде да се земља већ дуже време припремала за могућу кризу.

РТ је разговарао са економистима како би открио да ли је Пекинг предвидео економски пад и о реакцији кинеске владе на њега.

– Нико, укључујући Пекинг, није могао да предвиди дубину и тежину ове пандемије, посебно криптичне параметре преноса по којима се шири вирус Ковид-19. То је уистину пандемија, која се догађа једном у сто година – рекао је Сорав Гупта, старији сарадник Института за кинеско-америчке студије.

Према његовим речима, Кина је била боље припремљена, јер је „у пуно здравијој фискалној позицији, у поређењу са већином напредних економија и других економија у развоју“.Гупта је објаснио да је ниво дуга централне владе, као проценат БДП-а прилично скроман, што значи да на владином рачуну има довољно простора за политику повећавања средстава. Такође, ниво дуга потрошача, у односу на приходе је скроман, па ни они не превладавају те слободно могу отворити своје новчанике.

Његове наводе поновио је Ендрју Лијанг, међународни и независни кинески стратег, који је рекао да је „Кина увек усмерена на дугорочну стратегију“ и боље је припремљена за сваку кризу захваљујући државном капитализму.

– Држава може да усмери велика средства и мобилизује предузећа и људе ефикасније од Запада. Иста способност демонстрирана је током азијске финансијске кризе 1997-1998. и светске финанцијске кризе 2008. – рекао је Лијанг.

Према Темуру Умарову, стручњаку за Кину и централну Азију у московском центру Карнеги, свака се држава налази у различитој економској ситуацији, па се и њихов одговор на пандемију коронавируса разликује. Иако су неке земље најавиле бројне пакете економских подстицаја, Кина се сресредила на опоравак домаће потрошње, као и на помоћ малим и средњим подузећима, рекао је. Сви аналитичари сложили су се да ни Кина нити друге земље нису могле предвидети размере тренутне кризе.

– Постоји цунами негативних ставова о Кини, који су настали као последица ширења кризе. Америка је додатно допринела лошем стању. Али Кина је и даље друга највећа економија, већа од осталих земаља БРИЦ-а заједно – рекао је Лијанг.

Напоменуо је како много већи број земаља има Кину као свог највећег трговинског партнера, а не Сједињене Државе.– Успркос раздвајању које су узроковале САД, сложеност модерних производних процеса практично онемогућава раздвајање свега од Кине, од материјала попут ретких елемената до компоненти и делова, па чак и логистике, с обзиром на то да је већина највећих светских контејнерских лука у Кини. Земља такође брзо надограђује своје врхунске технологије, укључујући 5Г и вештачку интелигенцију – рекао је он.

Не треба тражити неке циљане акције кинеске владе како би се припремила економија земље за следећу кризу, рекао је Сергеј Луконин из Института за светску економију и међународне односе.

Економиста, специјализован за кинеске студије, указао је на чињеницу да је кинеска економија постала стабилнија у последњој деценији.

– Сада разумеју како кренути даље – посебно током ове кризе када је све повезано с интернетом и дигиталним услугама.

Према Гупти, кинеска економија биће у порасту касније ове године, а чак ће и годину завршити са укупним позитивним растом.

– Неће постојати опоравак у облику слова В и засигурно раст неће бити нигде близу циља од шест одсто, пре Цовид-19. Раст ће се више кретати у распону од од један до два одсто – рекао је, и додао:

Али чак и по овом ниском стандарду, Кина ће бити најбрже растућа економија међу главним економским силама ове године, а Источна Азија, Азија-Тихи океан, најбржа растућа економска регија света.Логично.рс

1 Коментар

  1. Tomogu da potvrdim daje kina znala zakoronu unapred jer sam video da ovde u austriji kineskinje su vec u januaru ito negde pomovinom januara nosili maske na licu atoje znak dasu znali sve prije nas idasu znali dace dase prosiri po zeloj zemlji samo naravno nisu znali njegovu jacinu i toje to ali suse cuvali dane dobiju coronu

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.